De aanschaf van een pup of hond.

 

Komt U via Google op deze pagina en wilt u meer lezen over ons en onze kennel?

www.bordercolliekennel.nl   of bckennel@hotmail.com  kunt u mij mailen of verder lezen over ons

 

Erg goed artikel, dat toch echt te denken geeft.

Gaat hondenwelzijn nog wel om het welzijn van honden?

 

Al lange tijd is de Raad van Beheer en daarmee de georganiseerde kynologie het mikpunt van een aantal activistische organisaties. Een recent artikel geeft duidelijk inzicht in de achtergrond.

Laten we even kijken naar het gedrag van deze organisaties en een aantal zaken op een rijtje zetten.

 


Wat we zien is dat de strijd voor het welzijn van dieren op specifieke punten feitelijk niet het echte doel is van deze dierenactivisten. Zo zien we dat ze kansen laten liggen waar de problemen het grootst zijn. Het is natuurlijk bijzonder pijnlijk dat Dier & Recht juist aan de vooravond van de reportage van Ellie Lust nog eens vol de aanval op de stamboomhond inzet, waarmee vooral bereikt wordt dat mensen naar het malafide aanbod van broodfokkers worden gedreven.
De strijd gaat vaak om kleine zaken, waarbij het publiek zich makkelijk laat verleiden om deze punten te steunen, en het moeilijk is om een grens te stellen.

Het uiteindelijke doel is het binnenhalen van fondsen, het reclame maken voor overige diensten (zoals juridische bijstand) en voor sommige organisaties zelfs het volledig uitbannen van het houden van alle dieren, zelfs van die soorten die al eeuwen geleden zelf de keuze hebben gemaakt om met de mens samen te leven

Copyright © 2019 Raad van Beheer, All rights reserved.     

 

Wel of geen hond aanschaven?


Wie een hond wil nemen, moet zichzelf van tevoren een paar belangrijke vragen stellen:

Kunt u, niet alleen nu maar ook de komende 10-15 jaar, een hond (in uw woning) houden?

Wandelt u graag - ook bij slecht weer?  Heeft u de tijd, het geduld en het doorzettingsvermogen om een hond op te voeden, ook wanneer hij lastig mocht blijken?

Kunt u ertegen als de hond met vuile poten uw woning of uw auto binnenstapt?

Heeft u dagelijks een uur of twee tijd voor uw hond?

Bent u zelf net zo aanhankelijk en trouw als u van uw hond verwacht?

Hoeft de hond geen hele dagen alleen te blijven?

Parttime werken is geen probleem. Weet u al iemand die tijdens vakantie of ziekte de hond wil verzorgen?

Heeft u voldoende geld om onverwachte kosten van de dierenarts te kunnen betalen?

Want ook al testen we op allerlei aspecten van gezondheid, zoals hd, ogentest en enkele dna testen, die ras gebonden gebreken zouden kunnen zijn,

is er nooit garantie dat uw hond nooit niks kan krijgen.

En nee als hij zij dan iets krijgt gewoon omdat het een levend wezen is en geen wasmachine. Geld hier niet dat wij als fokker altijd opdraaien voor deze kosten.

Alleen de ras gebonden gebreken, die wij dus proberen te onderbinden door te testen....kunnen worden vergoed, in alle redelijkheid en billijkheid.

Sluit daarom een zorgverzekering af als u minder risico wilt lopen.

We doen erg ons best om gezonde dieren te fokken hobbymatig.

Maar kunnen nooit 200 % garanderen dat er niks mis kan gaan.

Door een hondje te kopen, bent u bewust van dit risico.

 

Weet u zeker dat niemand in uw gezin allergisch is voor dierenharen?

 

Nederlandse film docu over honden erg mooi.

 

Gezondheidsuitslagen en stamboom honden.
 

Als er officiŽle HD- fotoís of ogentesten worden gemaakt, moet namelijk de identiteit van de hond met zekerheid vastgesteld kunnen worden. Dit om fraude tegen te gaan. De dierenarts die de foto's gaat maken, controleert of het chipnummer op de stamboom overeenkomt met het chipnummer van de hond. Zo weet hij zeker dat de onderzochte hond ook werkelijk de hond van de stamboom is. Het chipnummer komt ook op de rŲntgenfoto's. Die controle kan niet plaatsvinden bij een stamboomloze hond. Er valt bij z'n hond niets te controleren. De hond kan misschien wel een chip hebben, maar die chip is niet gekoppeld aan een identificatiesysteem.

Natuurlijk kan de eigen dierenarts wel rŲntgenfoto's van een stamboomloze hond maken en ze beoordelen, maar die zijn dan uitsluitend voor eigen gebruik. De eigen dierenarts mag de officiŽle foto's niet beoordelen. Die worden opgestuurd naar de Raad van Beheer. Daar worden ze bekeken door een panel van specialisten, die de uitslag bepalen. De fokker krijgt de uitslag thuisgestuurd en er gaat een kopie naar de Raad van Beheer en naar de rasvereniging. Wordt er later gefokt met die hond, dan komt de HD- uitslag op de stambomen [ FCI landen] van de pups te staan. Alleen de uitslagen buiten de FCI [ aangesloten landen in een overkoepelend orgaan Europees met uitzondering van bv Engeland]  staan er niet op.


Een fokker die fokt met stamboomloze dieren, heeft dus geen enkel inzicht in de HD- gegevens van de voorouders. Hij weet immers niet wie de voorouders zijn. Als hij ze wel zou kennen (bijvoorbeeld omdat het honden uit zijn eigen kennel zijn) en het zijn ook stamboomloze honden, dan zijn er in ieder geval geen officiŽle uitslagen en moet u de fokker maar vertrouwen op z'n mooie blauwe ogen. Een border collie zonder papieren is geen !!! border collie. [ Look alikes]

 Een fokker die met stamboomloze honden fokt, doet maar wat. Hij mist de nodige gegevens om verantwoord bezig te zijn. Gegevens als: erfelijke aandoeningen- gezondheid info, karakters ouders- voor ouders, uiterlijke kenmerken, werk capaciteit, moeder eigenschappen, enz. ontbreken. Hij zal en kan heel goed zijn voor de pupjes en ze met liefde optrekken en verzorgen. Ieder door hem gefokt nest is een toevalstreffer. Een pup kopen zonder papieren en uit stamboomloze ouders is een grote gok. Je kunt niets controleren van wat de fokker beweert en je kunt met geen mogelijkheid voorspellen wat voor hondje je koopt. Bovendien is uw stamboomloze hond later uitgesloten van de officiŽle kynologie en dito sport evenementen officieel erkend door de Raad van Beheer.

  

I.S.D.S. geregistreerde honden

Bij een fokker wordt meestal [ er zit natuurlijk overal kaf tussen het koren] op verantwoordelijke wijze gefokt, zodat meer zekerheid bestaat over het uiterlijk van de hondjes en het karakter. Alleen een hond met stamboom is echter nog geen garantie dat hij gezond en sociaal is opgevoed.

Ook worden er bij de border collies, pups verkocht  met alleen I.S.D.S. [ inschrijving in het logboek van werkhonden in Engeland ] waar men dan bij zegt dat dit de stamboom is, niet dus!

Er bestaat verschil tussen I.S.D.S. geregistreerde honden [werkhonden logboek Engeland] en honden met een echte [export] Pedigree [stamboom]. De aanschaf prijs is lager bij een enkel I.S.D.S. geregistreerde hond. Let daar dus gewoon heel goed op. 

 Let er ook op dat de pups er allemaal gezond uitzien. De vachten moeten glanzen, de ogen en oren moeten schoon zijn en er mogen geen parasieten in de vacht voorkomen. Let op de ontlasting van de puppy's. Deze moet er stevig en bruin van kleur uitzien. Waterige ontlasting is geen goed teken. De puppy's moeten levendig zijn en niet hangerig. Vraag bij de fokker om de inentingspapieren [6 weken]. Als het goed is zijn de hondjes 2/3 maal ontwormd.  [ 2-4-6- weken]

Wanneer er in het ras bepaalde erfelijke ziekten voorkomen (bijvoorbeeld HD heupafwijking [kijk op de stamboom waar de uitslagen van de voorouders op vermeld staan, achter/onder de naam], of PRA/CEA [oogafwijking]) is het raadzaam de fokker te vragen naar bewijzen dat  de ouderdieren zijn getest op deze afwijkingen. Vraag hierom! Vanaf 2005 zijn er ook DNA CEA testen beschikbaar.

Slechts enkele zeer bedreven fokkers hebben hun honden hier nu op laten testen. Mijn verwachting is dat straks de meesten van ons hun honden op CEA via het DNA zullen laten testen.

 

Kunnen wij nu een pup bij u bespreken / bestellen ?

Neen,wij verkopen nooit een pup zonder eerst elkaar persoonlijk te hebben ontmoet daarnaast is het voor ons van groot belang dat wij de toekomstige bezitter van een pup van ons eerst beter leren kennen. En zij ons.
Bestellen kopen etc. aan de telefoon daar doen wij niet aan mee, voor onze pups zoeken wij mensen welke net als onze honden zijn: Betrouwbaar, lief en moedig zijn !

 

De rasspecialist


De rasspecialist is een hobbyist die maar ťťn, hooguit twee rassen fokt. Zijn hobby kost meer geld dan die oplevert. Hij heeft een kennelnaam, fokt volgens de regels van de rasvereniging of kennelclub, loopt shows of doet mee aan wedstrijden of sporten. Hij kent het ras door en door. Zijn doel is zo goed mogelijke border collies te fokken, om daarmee hoge ogen te gooien op de shows of andere gebieden. Hij is trots op zijn honden en heeft vaak meerdere generaties in huis [ de oudere moeders worden niet weggegooid na dat ze geen nesten meer kunnen krijgen] . Voor zijn nestjes, twee of drie per jaar, verschillende teefjes dus, probeert hij de ideale reu bij zijn teef te vinden. De rasspecialist spaart kosten noch moeite om zijn pups gezond en wel te laten opgroeien en besteedt veel aandacht aan hun socialisatie. Hij wil graag weten wat er van zijn puppy's terechtkomt en organiseert kenneldagen. Pupkopers kunnen altijd met vragen en problemen bij hem of haar terecht.

 

 

Identificeren

Om opgenomen te worden in een stamboek moet het dier worden geÔdentificeerd. Bij koeien zien we die gele oormerken in hun oren en onze honden werden tot 1998 getatoeŽerd, maar tegenwoordig worden de honden hier in Nederland gechipt. Zo'n chip is niet groter dat een rijstekorrel en deze wordt ingebracht door een door de raad erkende chipper in de linker schouder van de pup (meestal tussen de 6 tot 8 weken oud). Zo'n chip zend een signaaltje uit met een nummer en dit nummer is uniek en kan alleen afgelezen worden met een speciale scanner.

In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden. Dit houdt in dat honden gechipt moeten worden: er wordt bij de hond een chip ingebracht. Iedere chip bevat een chipnummer. Het chipnummer is uniek, waardoor de hond geÔdentificeerd kan worden. Dit chipnummer moet samen met de actuele contactgegevens van de eigenaar van de hond  in een databank opgeslagen worden. Dit is de registratie.

De maatregel geldt voor alle honden die geboren zijn na 1 april 2013 ťn voor honden van alle leeftijden die na 1 april 2013 in Nederland geÔmporteerd zijn.

http://www.databankhonden.nl/index.php?id=3215

 

 

Het inschrijven van honden in het N.H.S.B.

Het N.H.S.B. bestaat uit:

a) Het Nederlands Hondenstamboek (N.H.S.B.)

b) de bijlage van het N.H.S.B.Dit zie je vaak bij honden die een I.S.D.S. registratie hebben of ouders en voor ouders die dit hebben.

c) De hulpboeken van het N.H.S.B., aangeduid als: Voorlopig Register........... (naam van het ras)

Honden waarvan de voorouders tot in het derde geslacht zijn ingeschreven in het N.H.S.B. kunnen na identificatie ook ingeschreven worden, mits zij de kenmerken van het ras vertonen. Ook honden die in het buitenland zijn geboren en aldaar zijn ingeschreven in een door de raad erkend stamboek, kunnen in het N.H.S.B. worden ingeschreven als zij naar Nederland komen. Deze honden krijgen een N.H.S.B nummer en achter de naam komt te staan "imp. Zuid Afrika" of welk land dan ook waar de hond vandaan is gekomen.

 

 

In de Bijlage G-0 kunnen honden worden ingeschreven, die geen stamboom bezitten, maar wel van een dergelijke kwaliteit zijn, dat het jammer zou zijn deze honden voor de fokkerij te verliezen.

In de Bijlage G-1 kunnen honden worden ingeschreven, die wel afstammen van honden die een stamboom hebben, maar die in de erkende kleur, vacht of grootte afwijken, welke voor het ras in de rasstandaard zijn vermeld.

In de Bijlage G-2 kunnen honden worden ingeschreven die behoren tot rassen die in opbouw zijn en voorlopig door de Raad zijn erkend. Deze honden worden dan opgenomen in het Voorlopig Register. Vervolgens kan de Raad hen inschrijven in Bijlage G-2. Na drie generaties kunnen de nakomelingen van de betreffende honden worden opgenomen in het N.H.S.B.

 

Twee pups. Kan dat?
 
Nee, zeer onverstandig.

 Er is eigenlijk geen goede reden omdat wel te doen. Twee pups vragen veel aandacht en daardoor gaat er veel plezier van het eerste levensjaar verloren. Twee pups worden onafscheidelijk. En wat als er een komt te overlijden.....? Beide pups moeten worden opgevoed . Wanneer 1 pup gecorrigeerd moet worden, omdat het iets doet wat niet mag, krijgt ook de andere pup het 'foei' te horen terwijl het niets doet. Zo creŽert u onbedoeld onzekere honden. Bij het zindelijk maken wordt heel ingewikkeld. Een pup moet plassen, u naar buiten en bij terug komst heeft de ander binnen geplast. U wilt twee pups, omdat ze dan gezelschap hebben als u er niet bent; Pups leren van elkaar, de goede dingen maar ook de slechte dingen. Twee pups helpen elkaar met 'kattenkwaad' en brengen elkaar op ideeŽn, waar u vaak anders over denkt. Omdat u er niet bent kunt u niet corrigeren. Daarbij leert een pup heel snel, maar ook weer heel moeilijk af. Dus wilt u twee honden, wacht dan tot de eerste 12 tot 18 maanden is.
 

 

Zekerheid afstamming rashonden


Vanaf 1 juni 2014 krijgen alle rashondenpups een verplicht DNA- afstammingsbewijs [ het DNA profiel].

Van alle rashondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen. Het DNA wordt ook bewaard voor gezondheidsonderzoeken. Dat is goed nieuws voor pupkopers en rashondenfokkers. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.

 

Teef versus Reu bij ons ras, border collie.

Wanneer as. kopers en geÔnteresseerden ons fokkers bellen, is vaak een veel voorkomende wens ik wil een teefje.

Wanneer ik vraag waarom antwoord 80 % dat ze liever, makkelijker, aanhankelijker zijn.

Er zijn nogal wat vooroordelen over reuen en teefjes.

Teefjes zouden liever zijn dan reuen.

Reuen dominanter zouden zijn dan teven.

Deze beweringen zijn niet juist, hieronder kunt u lezen wat u van een reu en teef kan verwachten, om zo de keuze voor u gemakkelijker te maken.

Het is nu niet zo dat alle teefjes bitchen zijn, maar ik wil graag hiermee het voor oordeel van wat de mensen "het bakker praatje"doorbreken.

 

Verschil in trouw is er bij de teef en reu ook niet.

Een reu is per definitie niet dominanter dan een teef.
Zou je een tweede hond nemen, teef en reu bij elkaar, dan zijn de teven vaak dominanter dan de reuen. De reu zal correcties van de teef bijna altijd accepteren. Ook als je tijdens een wandeling een reu tegenkomt en de teef snauwt de reu af, dan accepteert de reu dit. Komt een reu een reu tegen en dit valt voor, dan zal dit niet geaccepteerd worden (meer hierover bij het onderwerp: de reu).
De beste combinatie met de meeste kans van slagen nu en in de toekomst voor de keuze van een tweede hond is een teef en reu. Daarna twee reuen samen en als laatste twee teven samen.
Twee teven samen in huis kan problemen geven, indien de rangorde vastgelegd of gehandhaafd moet worden. Indien er een gevecht tussen beide teven zou uitbreken, dan is het gevecht anders dan tussen 2 reuen. Teven vechten feller dan reuen en hierbij is het erop of eronder (kan de dood tot gevolg hebben). Komen deze gevechten vaak voor tussen beide teven dan zit er niks anders op dan hen definitief te scheiden.

 

Reuen zijn over het algemeen groter dan teven en hebben vaker een evenwichtiger karkater dan teven, omdat teven loops worden en door deze hormonale veranderingen tijdelijk anders van karakter kunnen zijn.
Reuen tillen vaak hun poot op om ergens hun geurvlaggetjes uit te zetten. Dit kan als hinderlijk worden beschouwd met het uitlaten. Echter is dit een kwestie van opvoeden, waar en wanneer mag de reu wel plassen en waar niet.

 

Aan de hand van een enquÍte onder eigenaren van border collie reuen en teven komt er een ander beeld naar voren.

Joyce schrijft: Jij hebt ons toen aangeraden om als onervaren border collie bezitter, een reutje te nemen. En dat hebben we gedaan. Ik vind het ongegrond, de reden dat eigenaren kiezen voor een teefje i.p.v. een reutje, omdat teefjes liever en makkelijker zijn. Nou, in mijn ogen is dat HELEMAAL NIET WAAR!  Skip, onze reu van bijna een jaar is ontzettend lief en rustig! Rustig? Ja echt waar!  Natuurlijk is hij ook wel eens druk, maar dat is vooral als hij heel enthousiast is. Lief is hij ook ontzettend! Dat ligt natuurlijk ook aan hoe je je hond opvoedt. Ook een teefje kan niet lief zijn.  Ik denk gewoon dat het vooral ligt aan de manier van opvoeden: wil je dat je hond lief en makkelijk is? Dat zal je je hond dat aan moeten leren en stimuleren. Pia, ik ben ontzettend blij dat jij ons een reutje hebt aangeraden als onervaren border collie bezitter. Ik ben ontzettend blij met Skip en zou hem voor geen goud meer kwijt willen!

 

Margot schrijft: Na 3 border collie reutjes, kwamen vervolgens 3 bc teefjes.  Mijn persoonlijke mening: Mijn reuen zijn stabieler in het werk ten opzichte van de teefjes.  Ook kan ik zeggen dat al mijn reuen veel aanhankelijker waren / zijn dan de dames.
Zelfs na verschillende keren dekken, is mijn border collie reu een relaxte vent.  Mijn volgende BC zal waarschijnlijk dan ook weer gewoon een reu zijn!


 

Lida schrijft het volgende over haar reu Cuillin:

Wij komen het ook tegen, tot dat de mensen kennis maken met onze Cuillin. Ze hebben een veel liever karakter, lang niet zo bitchie als de teven. Maar vaak wordt er niet voor een reutje gekozen, omdat ze overal hun poot optillen. En dat is vaak het enige argument. Maar tijdens de opvoeding bepaal jij wanneer en waar er geplast wordt. dat heb je zelf in de hand. Maar wij vinden dat als je niet wil gaan fokken, een reu een super keus is. Vooral omdat ze in karakter ook veel langer jong blijven. Hoeveel plezier wij nog steeds niet hebben van onze Cuillin. Reuen vaak ook veel humor hebben. Nu hebben wij natuurlijk een fantastische reu, en als mensen twijfelen, mogen ze best eens kennis komen maken met onze grote knuffelbeer, Want dat hebben reuen dus ook,  een veel hogere knuffelfactor als de teven.

 

 Cindy verteld het volgende: Hier is onze ervaring. We hebben momenteel 2 reuen en 1 teef in huis. Voor deze 3 bengels hadden we 1 reu en 1 teef.  Verschillen tussen beide wat hier opvalt. Teef: reageren veel venijniger, kunnen echte bitchen zijn, kunnen doorgaan met ď uitdagen en lippen op trekkenĒ naar andere honden, meerdere teven in huis kan leiden tot een terugkerend rangorde probleem. Tijdens loopsheid kunnen zij prikkelbaar reageren op andere honden vanwege hormonen. Kunnen schijnzwanger worden.   Reu: veel rustiger in de kop, veel geduldiger, rustiger van karakter, pubberen wat langer, zelfstandiger 

 

Finny zegt: Ik vind de liefde tussen baas en hond en de band die je ermee hebt, meer te maken hebben met het karakter van de hond dan met het geslacht. En dat overal tegenaan pissen is echt nergens voor nodig hoor! Mijn Taff vergeet tijdens het wandelen zelfs bijna te plassen, een plas en hij is er klaar mee.

 

Ticolane verteld het volgende: Ik heb altijd meerdere reuen en meerdere teven gehad (rottweilers en aussies) en mijn ervaring is dat reuen wel gemakkelijker en vooral socialer zijn...hier zou echt geen teef in huis komen als ik niet zou willen fokken. Ik vind dat mijn reuen ook altijd net dat tikkeltje extra hebben wat betreft karakter, ze zijn gewoon plezanter, hebben meer humor en daar hou ik wel van.

Lynn zegt: landro laat zich niet doen door andere reuen maar als er iemand kwaad op zijn hond roept ligt hij mee te kruipen. Ik  wou altijd een teef maar heb nu een reu en vind hem zalig,... je kan leuke teven hebben en leuke reu's alles hangt van het karakter af,... vanaf je meerdere honden hebt wordt het geslacht wel belangrijk met momenten

Layla verteld me : Ik heb zelf een absolute voorkeur voor teven juist omdat ze bitcheriger en moeilijker in de omgang zijn. Onze reu is gelukkig erg makkelijk maar je zal maar zo'n domme macho hebben... Verder plast hij op wandeling 1 of 2 keer en nooit in de tuin. Onze teven plassen vaker en ook met het pootje omhoog.

En Fango verteld het volgende: Hier zijn er ook altijd al reuen geweest.(Wel van een ander ras)
Dit is mijn eerste border collie reu.
Super karakter,zeer sociaal,niet dominant en makkelijk in omgang.
Dit ligt voor een deel aan de opvoeding en aan de keuze van de pup uit de nest volgens mij.

 

Paul en karoline vertellen:
Reutjes zijn inderdaad veel gemakkelijker dan teefjes; in ieder geval bij BCítjes.

Ik heb vroeger altijd reuen gehad en zij zijn eigenlijk probleemloos. Sadie heeft veel meer een eigen karaktertje; daarbij is ze ook veel anders als ze loops moet worden, loops is en als ze schijnzwanger is. Dat heeft ze nu al twee keer gehad na een loopsheid. Geen erge schijnzwangerschap hoor! We pakken dan al haar speeltjes af en gaan lekker veel met haar naar buiten, meer als anders. Dat leidt haar lekker af.

 

Zo ziet U maar dat het bakker praatje niet klopt.

Teven zijn dus NIET liever dan reuen.

Ik hoop hiermee een bekende druppel te zijn om eens een tegen geluid te laten horen en U op deze manier help in Uw keuzes.

Beiden zijn dus lief, aanhankelijk.

 

 

De prijs van een pup bij een officiŽle fokker is vaak hoger, waarom?

Deze vraag krijg ik regelmatig te horen.

Men heeft op een show, wedstrijd, tijdschrift of via een tv programma deze prachtige dieren gezien.

Als men dan naast marktplaats fokkers de officiŽle fokkers belt, en het prijs verschil hoort, kiezen vaak vele voor goedkoop.

Maar waar zit dan nu het verschil tussen een pup van marktplaats en een pup van een officiŽle fokker.

Waarom zou U een hoger bedrag voor een hobby dier neertellen.

 

Ten eerste zijn er de kosten van de aanschaf van de moeder- en / of vaderhond, deze groeien van pup op naar volwassen hond.

Hierbij komen natuurlijk de kosten van de jaarlijkse entingen- ontwormingen, ontvlooi en teken spul..., training, en voeding , benches auto- thuis, kleden ect. enz....

Er moet met de ouderhonden kwalificaties worden behaald op tentoonstellingen.

Een inschrijving kost tegenwoordig al snel 60 euro per hond, daarbij komen de reis- en parkeerkosten.

Een  aantal shows en of trainingen lopen is gebruikelijk voor de meeste fokkers.

Voor het fokken zijn de verplichte oogonderzoeken door een gespecialiseerd dierenarts nodig voor PRA/CATARACT/en CEA

Heuptest en DNA testen en DNA profiel zijn bij een serieuze fokker aan de orde.

Ook dit kost heel veel geld. Honden zonder stamboom kunnen geen off. gezondheids testen doen.

Aanschaf van materialen, ontworming, Stamboom en dna profiel bij de Raad bij geboorte en verzorging van de pups.

Uit dekken kost ook nog een de prijs van een pup.

 

Voldoen de ouderhonden aan de bovenstaande kwalificaties en hebben ze de leeftijd om er een nestje mee te fokken

 [ dek geld van een reu buiten de kennel varieert tussen de 800,- tot 1600,- euro] , dan komen we aan de volgende stap.


 

 

Het uitzoeken van een geschikte partner voor de moederhond.

Iedere fokker wilt de beste combinatie om zo het ras te behouden en te verbeteren. Is er geen geschikte partner in Nederland, dan wordt er gekeken in het buitenland.

Om het juiste tijdstip van de dekking te bepalen worden er ook progesterontesten gedaan om zeker te zijn van een geslaagde dekking.

Er zijn een aantal progesterontesten nodig voor het bepalen van het juiste dektijdstip, deze kosten per test 35 tot 40 euro per keer.

Vanzelfsprekend is dat er voor een dekking een hoog bedrag betaald moet worden[ 800,- / 1600,- euro].

En dan is het duimen voor de fokker dat het teefje drachtig mag zijn.
Tegen het einde van de dracht heeft de moederhond meer voeding nodig van een hoogwaardige kwaliteit.

Dan komen we aan de bevalling. Een groot aantal materiŽle zaken is nodig voor de pups geboren worden.

We denken hierbij aan een werpkist, puppy ren, warmtelamp, wasmachine die continu draait voor al die kleedjes schoon te houden, vetbedjes, onderleggers, ontsmettingmiddelen, medische artikelen voor bij de bevalling, handdoeken, weegschaal, etc. etc.

En niet te vergeten dat niet alle artikelen een leven lang meegaan.

 Kosten voor o.a. stroom voor de warmtelamp, wasmachine en droger, gas voor de CV om de kamer op temperatuur te houden, water voor de dagelijkse was van kleedjes en vetbedden, ontsmettingsmiddelen, reinigingsartikelen, waspoeder, speelgoedjes voor de puppen, halsbandjes en riempjes voor de puppen, telefoonkosten, internetkosten, kosten voor een website, koffie en koekjes voor de visite. Sommige kosten zijn kleine kosten, maar tellen natuurlijk wel mee.

En niet te vergeten de tijd die de fokker steekt in het verzorgen van moeder en puppen en het bezig zijn met de puppen: spelen, opvoeden, socialiseren etc., maar dit zien de fokkers niet als kosten, maar het mag toch wel genoemd worden. De vrije dagen die je opneemt bij de bevalling en van af week 3 dat je meer tijd nodig hebt voor de verzorging .

Als dit mee berekend zou worden zou een pup onbetaalbaar zou zijn.

 

De moederhond heeft haar verzorging ook nodig, een grotere hoeveelheid hoogwaardige voeding. Voeding voor de pupjes als ze gaan eten.

Kosten voor het tweewekelijkse ontwormen van de moederhond en de pupjes.

Het enten en het dierenpaspoort.

Als de pups bij de nieuwe baasjes zijn is het nog niet gedaan voor de fokker. De stambomen moeten aangevraagd worden, dna profiel en Database reg. kosten.

En als deze door de fokker ontvangen zijn, moeten ze bij de eigenaren bezorgd worden.

Ook komt het nogal eens voor dat pupkopers vragen hebben waarmee ze bij de fokker weer terecht kunnen.

Pups liggen niet voor het oprapen en vaak worden er wachtlijsten / reserveringslijsten gehanteerd al geruime tijd voordat de pups geboren zijn.

 

Heel normaal in de goede fokkerij.

Dit in tegenstelling tot de broodfokkerij of puppyfabrieken, waar je gelijk een pup kan uitzoeken en meenemen. Inpuls aankopen zijn gelukkig op deze manier te vermijden.


De honden worden er verkocht tegen veel lagere prijzen dan bij de goede fokker, omdat er veel vraag naar is.

En er door deze fokker niet zo nauw gekeken wordt en het alleen te doen is om snel veel geld te verdienen.

Helaas komen kopers van deze pups vaak bedrogen uit en worden op kosten gejaagd door hoge dierenartsrekeningen, omdat er nog al eens wat scheelt aan de gezondheid van deze pups.

Aanschaf prijs in NL ligt tussen de  Euro 850,-/ 1100,-  per pup bij de fokker.

In Duitsland en BelgiŽ is dit enkele honderden euro's  hoger [ rond de 1200,-/ 1800,- ] voor een border collie pup.

  1. Het houden op een verantwoorde wijze van honden kost veel geld. Daarbij kun je er van uitgaan dat honden die niet verantwoord gehouden worden goedkoper zijn. Denk bv aan de voeding die ouder dieren krijgen, hun leef omgeving, het werk wat je doet om alles hygiŽnisch schoon te houden, de dierenarts kosten als de ouder dieren ziek zijn, de voeding van hoogwaardige kwaliteit.

 

Een psychische en lichamelijk goed onderhouden van deze ouder dieren die naast hun tijd van dracht [4-5 nesten] , ook een liefde vol pensioen gerechtigde leef omgeving behouden. Daar tegen worden dieren van goedkope verkopers meerdere malen achter elkaar gedekt [ 10 nesten] , en weg gegooid als ze niet meer kunnen werpen en niks meer opbrengen. Veel van deze pups worden in schuren in de Balkan of hier achter huizen/ boerderijen groot getrokken.

 

De moeder dieren worden schaamteloos uitgebuit. Krijgen vaak 10 nesten in hun leven bij iedere loopsheid worden ze gedekt. Ze geraken uitgemergeld, waarbij gezondheidsklachten optreden die zijn weerslag heeft op de pups psychisch als lichamelijk. Maar ook op de moeder hond. ze geraakt uitgeput, slecht in Psychische en lichamelijk conditie. Daarnaast worden de pups vaak veel te jong af gegeven, wat weer uitwerking heeft op hun karakters en de hondentaal die ze normaal moeten leren van hun moeder en andere grote honden. Van socialisering is hier absoluut geen sprake. Bij de fokker worden ze optimaal gesocialiseerd, tussen andere honden- hun moeder- kinderen- geluiden van alle dag in huis enz. De pup eigenaren worden niet gescreend of ze wel geschikt zijn voor het hebben van een hondje en worden aan ieder die voorbij komt verkocht. Met als gevolg dat vele ook weer eindigen in een asiel of erger worden afgemaakt of gedumpt.

 

Als de pup al de eerste weken overleeft bij U, krijgt u vaak na weken- maanden te maken met hoge dierenarts kosten, van wegen de gezondheidsproblemen die vaak opduiken bij z'n diertje. Deze kosten voor bv HD- ogen afwijkingen- nier/ lever problemen overstijgen snel het verschil van een pup uit een goed nest, dat U meende te besparen door een goedkope pup aan te schaven. Naast de hoge kosten van dierenartsen heeft U en Uw gezin ook veel leed en verdriet. Want je hecht je binnen een dag al aan z'n klein wezentje.

 

Alle officiŽle fokkers die professioneel bezig zijn, laten hun ouder dieren op van alles testen. Te denken valt bv aan : Heuptest, ogen test, DNA testen. Dieren die achter af niet beantwoorden aan hun verwachting worden uit de fokkerij gehaald, en vaak bij een lief gezin geplaatst voor niks.

De pups die men fokt zijn gekozen uit jaren bestuderen van lijnen, en testen en in de gaten houden van wat hebben deze dieren en hun ouders voor gebracht. Er gaat veel tijd en geld in zitten om een wel overwogen combinatie te maken.

 

De pups hebben net als hun ouders een stamboom, waardoor je zeker bent wie de ouders- voor ouders- over groot ouders zijn. een echte Border Collie dus. Stamboom loze pups zijn geen border collies. Simpel omdat je niet weet wie hun ouders- voor ouders zijn. De Raad van Beheer houdt toezicht op de fokkers. Of een teefje niet te vaak wordt gedekt bv. of te vroeg of te laat een nestje krijgt. Maar ook of pups niet te vroeg het nest verlaten.

Als U dit leest snapt U denk ik al waarom de prijs voor een officieel professioneel gefokt pupje hoger is dan wanneer U een pup koopt van bv Marktplaats. En niet eens dekkend is voor alle kosten die de fokker maakt voor de honden.

 

Het begin van het kiezen en dekken van een dekreu wat de prijs vaak van een pup overschrijd, de medische, lich.- geestelijke verzorging van de moeder en haar kleintjes, de spullen als een dekkist- lampen, stroom, entingen- ontworming- , kwalitatief hoogwaardig voedsel, het heel vaak veelvuldig schoonmaken van kist en werp ruimte, vrije dagen die je op neemt om de teef en pups te begeleiden.

De nazorg die je vaak krijgt van een verantwoorde fokker. Is vaak zeer kostbaar voor de nieuwe pup eigenaar.

 

Nee 200 % kunnen ook de professionele hobby  fokkers niet garanderen dat Uw dier nooit ziek wordt.

Maar door een zo goed mogelijke start te geven aan Uw pup, proberen we het risico zover mogelijk in te perken.

Een hond is geen bankstel dat je bij Wehkamp koopt. Het is en blijft een levend wezen.

 

Een vergelijking op deze punten als genoemd is dan ook eigenlijk niet te maken tussen goedkoop - duurkoop en een pup uit een verantwoord nest.

Alleen als iemand goedkoop produceert kan een goedkoop dier verkopen. De prijs voor dit goedkoop zijn betalen in de eerste instantie de dieren zelf zij zijn steeds het "lijdende voorwerp".  Maar ook de nieuwe eigenaren komen zelden goedkoop ervan af. De enige die hier winst uit halen zijn de scrupels fokkers op gewin uit zijnde verkopers van goedkope pups. Die naast het goedkoop verkopen ook snel weer nieuwe pups kunnen produceren.

 

Dus bij deze een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

Betrouwbaar onderzoek overheid naar gezondheidsproblemen honden In juni 2013 is de overheid, in samenwerking met de specialisten van het Expertisecentrum Genetica van de Universiteit Utrecht, gestart met een onderzoek naar de gezondheidsproblemen bij honden en katten.

De Raad van Beheer ondersteunt het onderzoek van de overheid en ziet dit onderzoek als leidend bij de bepaling van de actuele stand van de gezondheidssituatie bij honden.

 Bij andere particuliere onderzoeken ontbreekt vaak de wetenschappelijke en objectieve onderbouwing van de resultaten en zorgt de publicatie van resultaten voor onjuiste of onvolledige conclusies.

Doel van het onderzoek van de overheid is om gegevens over rasgebonden erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken representatief vast te stellen.

Met deze wetenschappelijk onderbouwde informatie kan gericht duurzaam fokbeleid verder worden ontwikkeld voor een beter welzijn en gezondheid van de (ras)hond.

Een belangrijke conclusie van het onderzoek van het ministerie is dat de officiŽle rasverenigingen van deze hondenrassen in hun fokbeleid al goede maatregelen treffen voor het terugdringen van de in het onderzoek aangetoonde aandoeningen.

Een tweede belangrijke conclusie is dat het beeld van de gezondheid van de hondenrassen in Nederland wordt bepaald door niet-rashonden zonder stamboom, de look-alikes. Deze honden worden door dierenartsen wel benoemd als rashond terwijl ze dat niet zijn.

Zo is van de Chihuahuaís slechts 6%, van de Franse Bulldoggen slechts 12% en van de Labrador Retriever slechts 20% van de onderzochte populatie een rashond met officiŽle stamboom.

De overige honden, 80% tot 94%, zijn geen rashond met stamboom waardoor de fokker bij het fokken niet hoeft te voldoen aan de maatregelen van de aangesloten rasverenigingen en de Raad van Beheer om te komen tot gezonde honden.

Rasverenigingen stellen wel eisen aan het fokken van rashonden.

De landelijke vereniging Raad van Beheer die de officiŽle stambomen uitgeeft is dit overeengekomen met zijn verenigingen en de aangesloten fokkers.

Zo werken zij samen aan gezonde en sociale rashonden.

Aan niet-rashonden zonder stamboom worden geen eisen gesteld wat betreft gezondheid, welzijn en sociaal gedrag.

Deze honden vallen buiten de regelgeving van rashondenverenigingen en de Raad van Beheer.

Toch bepalen juist deze honden volgens dit onderzoek wel het beeld dat mensen hebben van een rashond.

Bron vermelding: Rashonden en de Media.

 

 

Een pup / hond aanschaven doe je niet zo maar.

Allerlei argumenten voor en tegen, moeten met zorg worden overwogen.

Vandaar dit item om u een beetje op weg te helpen.

 

Een Fair pup ! tips.

U verlaat als u op de linken klikt mijn website.

Bedenk goed wat U doet  zie dit filmpje,

http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/16-09-2015

 

http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/16-09-2015/50000-honden-illegaal-ingevoerd

 

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dieren-dierlijke-producten/dossier/honden-en-katten1/illegale-hondenhandel

 

http://www.youtube.com/watch?v=W3Daz6_pWLo

Weer busje met pups in Duitsland

Foute fokker- verkoper  actief mensen let toch op !!!!

 

Pups uit slechte nesten, lekker goedkoop...????   : Mensen let toch op !!!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=eSOTC8z6tGM#t=14

https://www.youtube.com/watch?v=mhQDc1UIJIw#t=16

https://www.youtube.com/watch?v=iAp1Gsm5LGw

http://www.omroepbrabant.nl/?infopage/176332/Puppy+X++De+gedupeerden.aspx

 

 

Op dit moment 2014, komen er per jaar 175.000 honden bij in NL.

Dikke 38 duizend hebben een stamboom, 120.000 komen uit de balkan landen, en de rest wordt door gelegenheids fokkers zonder stambomen gefokt.

Schaar u niet bij de volkstam met dit soort slechte excuses, hondje redden, zo zielig, goedkoop, ect., denk dus eerst heel goed na.

Het dier is altijd het slachtoffer. neem Uw verantwoordelijkheid naar een dier, dat van U afhankelijk is.

 

http://www.politie.nl/nieuws/2014/mei/23/11-controle-actie-hondenhandelaren.html

Jonge honden, katten en fretten moeten vanaf 29 december 2014 bij binnenkomst in Nederland verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiŽs (hondsdolheid). Hierdoor zijn de jonge dieren minimaal 15 weken oud als ze naar Nederland komen. 

Door deze praktijken probeert de Staat grip te krijgen op deze massale illegale honden handel.

Ben er wel blij mee.

Alleen zet ik er mijn vraag tekens bij.

Controleren is niet het sterkste punt van de Wetgever, plus er zijn dierenartsen die voor geld valse inentingsboekjes maken bv....

 

Laat u niet verleiden tot de aankoop (redding) van een van deze pups.

Stop de broodfokkers! Zo lang ze verkocht worden gaan deze "nepfokkers" gewoon door.


 

Berichtgeving bron vermelding A.D. van 28-1-2012:

Nederlandse dierenartsen luiden de noodklok over de import van honden uit Oost- Europa. Jaarlijks worden duizenden puppies onder slechte omstandigheden vanuit Oost- Europa ingevoerd in Nederland. Vaak gaan de dieren dood, omdat ze niet of niet goed zijn gevaccineerd tegen hondenziektes.

Daarnaast kunnen de honden allerlei erfelijke aandoeningen hebben, meldt RTL. De dieren worden veelal aangeboden via internet voor lage prijzen. Wie daarop in gaat, kan een financiŽle strop oplopen door de rekeningen van een dierenarts.

Dierenartsen adviseren om alleen dieren van een betrouwbaar adres te kopen. Dat is duurder, maar voorkomt ellende.

Klik eens op deze linken en ben dan een gewaarschuwd mens.

http://www.youtube.com/watch?v=bmokCepquTM

http://www.merza.nl/wb/pages/hondenhandel.php

http://www.raadvanbeheer.nl/fokkerij-gezondheid-gedrag-en-welzijn/welzijn/hondenhandel/

http://www.dierenbescherming.nl/malafide-hondenhandel

Wees wijs en koop een pup bij een erkende fokker die zich aan de regels van de Raad van Beheer houdt.

 

Wanneer u gaat kijken naar een puppy is de kans groot dat u direct valt voor een lief aandoenlijk wezentje en u zult de puppy mee naar huis willen nemen. Denk eerst na over de aanschaf van een pup en laat de kinderen liever thuis. Ga bij een fokker het liefst nog voor de pups geboren zijn, kijken naar de ouderdieren.  Heb geduld en kijk op verschillende plaatsen, overweeg goed of dit het ras is dat u wenst.  Bedenk goed dat u jaren met deze hond zult moeten leven [ongeveer 10- 15 jaar].

We horen regelmatig dat mensen goedkoop een pup krijgen aangeboden, want "hij is zonder stamboom" of zelfs dat een fokker als verklaring gaf "ik doe niet aan stambomen, want dan moet ik meer belasting betalen". In NL mag je per jaar 20 pupjes fokken, als hobby per jaar. Dus dat is geen steek houdend argument.

Een Europees paspoort heb ik bij de hond gekregen, dus dat is de garantie voor een gezonde hond. Dit is natuurlijk larie koek. Je hebt een kennel en fokt met papieren of niet.

Gelukkig is de Raad van Beheer er ook strenger op geworden. Zo is het nu verplicht de hd en ogentest te doen. En mogen grootouders en ouders hun kids niet meer dekken. Plus daar komt bij kijken dat als je een stamboom hebt je allerlei testen kunt doen met je hond. Denk eens aan de hd- ogen- dna testen. Iedere hond draagt het erfelijk materiaal van al zijn voorouders met zich mee. Hoe meer de fokker weet over de voorouders van een hond, hoe kritischer hij de juiste reu bij zijn teef kan zoeken.

Weet een fokker helemaal niets van de voorouders van de reu en de teef, dan is het nest een schot in het duister. Dan weet die fokker absoluut niet waar hij mee bezig is. Met alle kans op erfelijke ziekten en afwijkingen bij de pups. En hoe weet een fokker wie de voorouders van een bepaalde reu of teef zijn? Juist jaÖ.. via de stambomen!

Sommige fokkers investeren veel meer in hun ouder dieren dan anderen. Dit wordt dan in de aanschaf prijs doorberekent. Te denken valt aan dure testen op gezondheid, huisvesting, onderhoud ouders- pup- hond zoals voeding, dierenarts, vele uren aan werk die je in de honden steekt, nooit op vakantie kunnen gaan... of activiteiten als shows.......wedstrijden. Ja en natuurlijk kost iedere hobby geld.

Al jaren proberen dierenliefhebbers instanties als marktplaats er van proberen te overtuigen te stoppen met deze praktijken van verkoop via hun. Maar ze gaan gewoon door. Geld beste mensen is hun motief denk ik. Over de rug van de arme dieren heen. Dus denk eerst na voor u een dier aanschaft aub. en waar u het koopt. Vanaf vorig jaar is het gedumpte honden en katten flink toegenomen.....dat moet u toch tot nadenken aanzetten. En z'n zielig diertje kopen om hem te bevrijden uit de misŤre waar het inzit,

Mevrouw - Mijnheer U stimuleert alleen de verkopers nog meer pupjes te produceren.

 

Het Europees paspoort dan?

 Het Europees paspoort is een inenting bewijs dat de hond is ingeŽnt...kijk even binnen in welke entingen hij-zij heeft gehad. Ook dit is geen garantie voor een gezonde hond. Het is niet meer en niet minder dan een gewoon inentboekje wat de fokker gratis krijgt bij het inenten van een pup door een dierenarts.

 

Stamboom loze honden. [ Look alikes]

Een hond - pup zonder stamboom kan niet deelnemen aan de officiŽle gezondheidsonderzoeken.

De verborgen ziektes zijn dan zeker aanwezig, omdat de ouders bv nooit op off. gezondheid  is getest.

 

 

 

Leuke Boeken:

Aan de orde komen: geschiedenis, raskenmerken, het kiezen van een juiste fokker, aanschaf, opvoeding, karaktereigenschappen, zindelijkheid, afwijkingen en ziekten en fokken.

"Uitgeverij ZuidBoek Produkties, 2002; 127 blz.; geÔllustreerd in kleur."

Spelenderwijs opvoeden van uw pup, BEEKMAN, Peter

DKB Diereninfo, ISBN 9052660840, Nederlands

Oog voor passie - Border collies in de lage landen - Henk Verhoeven

Er is reeds een aantal Nederlandstalige boeken over de Border Collie voorhanden. Echter, een allesomvattend werk over dit zo veelzijdige ras ontbreekt. Ongelooflijk, gezien de populariteit van de Border en de indrukwekkende geschiedenis die hij al heeft in ons land, maar waar. Nu wordt er gelukkig in die leemte voorzien,onder de titel: ĎOog voor Passie, Border Collies in de Lage Landení

Zelf heb ik mee geholpen met tips en stukken over bv het show gebeuren dat in dit boek ter sprake komt.

http://www.mediaboek.nl/

 

 

En dan nog even dit.

Als je ergens op een wachtlijst staat en je krijgt elders een pup te pakken, wees dan zo beleefd de fokker(s) eventjes te laten weten dat je al voorzien bent. Kleine moeite, maar je doet ons als fokkers er een hoop plezier mee, want het scheelt ons weer een hoop onnodig getelefoneer. En we houden een actuele wachtlijst over.

Veel succes bij het vinden van een gezonde, vrolijke sociale pup...!!

 

Klik hier leuk filmpje, even wachten na 10 sec. ....Dogs101 over border collies.

En deze filmpjes dan ook nog van een bc rescue ver. in Engeland.

http://www.youtube.com/watch?v=1aSsWb4G-GI&feature=player_embedded#at=578 part 1

http://www.youtube.com/watch?v=ikDXWtT-uG8&NR=1 part 2

http://www.youtube.com/watch?v=yc40M3nPDaw&feature=related part 3

http://www.youtube.com/watch?v=K-lPK1IfOeo&feature=related part 4

http://www.youtube.com/watch?v=dH-4BmMYniY&feature=related part 5

http://www.youtube.com/watch?v=FWzPaLDrQGQ&feature=related part 6

 

 

Home