Enten en ontwormen

 

filmpje over ontwormen

 

Entingen bij de pup.

Advies van ons is:

Gebruik liever geen Stronghold omdat er inderdaad ivomectine inzit en sommige border collies hier verkeerd op kunnen reageren.

Ook ontworm en ent niet gelijk tijdig, maar doe er een week tussen.

En al helemaal niet ontwormen enten en ontvlooien tegelijker tijd.

Denk eerst dus even na, eer je de pup vol stopt met gif.

Rustig aan, en vraag advies aan je dierenarts.

 


Wat is een vaccinatie?

Bij het vaccineren van honden brengt men (meestal) via een injectie dode of verzwakte ziektekiemen in het lichaam. Deze ziektekiemen kunnen zich niet/beperkt vermenigvuldigen, de hond wordt er dus niet ziek van (hij kan er wel een dag sloom van zijn). Wel komt er een reactie van het afweersysteem op gang. Hierdoor wordt de weerstand tegen de veroorzakers van ziekten verhoogd. Als de hond nu in contact komt met de boosdoener heeft hij een veel betere kans deze te uit te schakelen vůůrdat de hond ziek wordt.  

Vanaf augustus 2002 geeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) een nieuw dierenpaspoort uit. Deze gaat het oude (gele) entingenboekje en het Nederlandse Dierenpaspoort van de Stichting Registratie Gezelschapsdieren vervangen.

Sinds 1 januari 2002 kun je geen paspoort meer aanvragen via Stichting Registratie Gezelschapsdieren, daar deze stichting is opgeheven. De reeds uitgegeven paspoorten blijven echter wel geldig, ook als reisdocument.

Met het nieuwe Dierenpaspoort wil de KNMvD twee vliegen in ťťn klap slaan: dit boekje is niet alleen het entingenboekje van je dier (hond of kat), maar geldt ook als geldig reisdocument. Voor de meeste Europeese landen zijn dus geen losse reisdocumenten meer nodig, zoals b.v. het roze formulier voor hondsdolheid. Het is de bedoeling dat in de toekomst het reizen met huisdieren binnen Europa makkelijker wordt. Alleen een paspoort, een microchip en een enting tegen hondsdolheid zijn dan voldoende.

 

Garantiebewijs:

Als je van plan bent een pup of kitten te kopen, dan is het verstandig te controleren of het Europese dierenpaspoort goed is ingevuld. Een correct ingevuld paspoort is nl. een garantie dat de dierenarts het dier goed heeft onderzocht voordat hij de eerste vaccinatie heeft toegediend. Als bewijs zet de dierenarts zijn handtekening en een stempel in het paspoort. Achter op het paspoort staat een nummer dat is gekoppeld aan de dierenarts die de paspoort uitgeeft. Het is ook belangrijk om te controleren of het dier gechipt is. Iedere fokker en alle asiels zijn n.l. sinds kort verplicht om bij elke dier een microchip met een identificatienummer onder de huid te laten aanbrengen. Bij een goede fokker of asiel zal dit allemaal goed geregeld zijn en kun je met een gerust hart een nieuw huisdier kopen.

 

top

 

Vaccinatieschema.

We beginnen de pups te vaccineren als ze nog bij de moeder zijn, en wel met 6 weken. Bij ons worden de pups niet alleen geŽnt, maar ook medisch goed gecontroleerd door de dierenartsen van de dierenartsen praktijk in ELL.
Deze pupenting is in ieder geval tegen:

Vaak zit er ook nog een of meerdere van de volgende componenten in:

Als de pup op 7-9 weken bij de nieuwe eigenaar komt gaat deze er meestal mee naar de dierenarts om de pup na te laten kijken. Op 8-9 weken wordt er dan een vaccinatie gegeven tegen Parvo en de Ziekte van Weil (Leptospirose).

De volgende vaccinatie vindt plaats op 12 weken. Dit is wat meestal de cocktailenting wordt genoemd.

Deze vaccinatie bevat:

Zeker voor jachthonden en andere zwemmers wordt op 15-16 weken nog een vaccinatie tegen de Ziekte van Weil, meestal (zeker in Helmond en omstreken) gecombineerd met Parvo, geadviseerd.
Omdat Rottweilers en Dobermanns een grotere gevoeligheid hebben voor Parvo krijgen die op dit tijdstip een extra Parvo enting.

Aanvullende vaccins.

Op 12 weken raden wij aan om pups, zeker als zij naar cursus gaan, te vaccineren tegen Bordetella Bronchiseptica. Dit is de bacterie die voornamelijk verantwoordelijk is voor Kennelhoest.
Op deze leeftijd gebruiken wij daar een vaccin voor wat we in de neus indruppelen. Dit geeft een zeer goede en snelle bescherming met een minimale belasting van de pup.

Voor het buitenland en sommige campings/bungalowparken is het verplicht een Hondsdolheidenting te geven.

Samenvatting.

Leeftijd

Vaccin aangeraden

Vaccin aanvullend

6 weken

Hondenziekte
Parvo

Coronavirus
Hepatitis
Parainfluenza/Adenovirus

8-9 weken

Parvo
Ziekte van Weil

 

12 weken

Hondenziekte
Parvo
Hepatitis
Ziekte van Weil
Parainfluenza/Adenovirus

Kennelhoest neusenting
RabiŽs

15-16 weken

Ziekte van Weil
Parvovirus

 

NB: voor een goed effect van de vaccinatie is het belangrijk dat de pup goed ontwormd is! Bij ons worden de pups zeker 3 maal ontwormt eer ze naar de nieuwe baasjes gaan.

 

De volwassen hond.

Vaccinatieschema.

De volwassen hond wordt in principe jaarlijks ge(her)vaccineert. Dit is dezelfde vaccinatie die bij de pup op 12 weken plaats vindt, en wordt meestal de cocktailenting genoemd. Deze vaccinatie bevat:

Bij jachthonden en andere zwemmers wordt halverwege het jaar een extra vaccinatie tegen de Ziekte van Weil geadviseerd. Dit is omdat het vaccin tegen deze ziekte niet het hele jaar rond een goede bescherming biedt. Zwemmende honden lopen dus bij slechts een maal per jaar vaccineren een groter risico gedurende een deel van het jaar.  

 

Europees paspoort voor honden.
 

 

  Er is een nieuw EU-paspoort voor gezelschapsdieren. Dit document gaat in de hele Europese Unie alle nu in omloop zijnde verklaringen, certificaten, reisdocumenten en entingboekjes vervangen. Het wordt ook het enig geldige verplichte reisdocument voor honden, katten en fretten, die in Europa over de grens reizen.
Deze verplichting is in juli 2004 ingegaan en geldt voor alle (25) EU-landen incl. alle tussenliggende kleine staatjes. Het Europees dierenpaspoort wordt alleen via de dierenarts uitgegeven. Die moet ervoor betalen, dus het zal niet gratis kunnen zijn (zoals vaak wel het geval was met de door de vaccinleveranciers geleverde entingsboekjes).

 

 
 
Hier ziet U de voorkant en de pagina's waar de diergegevens komen te staan. Het is een mooi, vrij dik boekje geworden, waarin alle inentingen, ontwormingen, operaties en andere gegevens geregistreerd kunnen (moeten) worden. In principe is het natuurlijk ook beter wanneer er ťťn, echt, officieel dierenpaspoort is voor alle huisdieren.
Ook wij als fokker willen en kunnen onze betrouwbaarheid laten zien: levert een fokker een pup met een door de dierenarts geleverd en ingevuld Europees dierenpaspoort, dan is de pup in ieder geval bij een echte dierenarts geweest en betrouwbaar gevaccineerd en gechipt.

WANNEER HEBT U EEN EUROPEES PASPOORT ECHT NODIG?

U moet voor Uw dier een Europees Dierenpaspoort aanschaffen indien het een hond is, die wel eens mee gaat naar het buitenland. Alleen dan is het echt verplicht.
Natuurlijk hopen de regeringen en dierenartsen van Europa dat dit nieuwe dierenpaspoort ook algemeen gebruikt gaat worden, maar dat hangt van Uzelf af.

 

 
  HOE KOMT U AAN HET NIEUWE DIERENPASPOORT?

U kunt dit bij Uw dierenarts krijgen. Het meest logische is om er de volgende keer dat U Uw dier laat inenten om te vragen. Als U Uw dier tegen rabiŽs laat inenten, krijgt U het ook automatisch, want de huidige bekende rose rabiŽsverklaring komt te vervallen.

 

 

 

top

Kennelhoest.  

Ziekteverschijnselen:

Een droge, hard klinkende, hoest, soms met kokhalzen of braken. Het kan op alle leeftijden voorkomen. Een enkel maal ontstaat een longontsteking, die soms dodelijk kan aflopen.Vooral gevaarlijk bij zwakke en dragende dieren.

Oorzaak:

Zijn verschillende virussen en daarbij kunnen bacteriŽn ook een rol spelen. Eťn van de virussen is Para-influenza type 2 en ťťn van de bacteriŽn is Bordetella bronchiseptica.

 

Kan ik kennelhoest voorkomen?

Het is niet te voorkomen. Er bestaat geen inenting tegen alle virussen en bacteriŽn die kennelhoest kunnen veroorzaken. Er zijn alleen inentingen tegen het Para-influenza virus en de Bordetella bacterie.

Als de ziekte heerst, dan moet je hond niet in contact komen met andere honden. Kennelhoest is uiterst besmettelijk. Het wordt via de lucht en drinkwater verspreid.

 

Wat te doen bij kennelhoest?

Volwassen dieren zijn meestal niet echt ziek.
Als de hond alleen hoest, dan:

        Rust. Drie weken lang. Geen lange wandelingen of sport beoefenen.

        Zacht, lichtverteerbaar voedsel geven.

        Niet in een rokerige ruimte en geen tocht.

        Niet aan de riem laten trekken, want dan wordt de luchtpijp geprikkeld.

Gebruik even een Gentle leader.

         Pups en jonge honden dienen behandelt te worden tegen spoelwormen.

       

Wanneer moet ik met kennelhoest verschijnselen naar de dierenarts?

       Met pups en oude zwakke honden. De kans op een ernstige longontsteking is dan groter.Maar eigenlijk dient u altijd even naar de dierenarts te gaan bij verschijnselen.

         Als de hond erg hoest of lusteloos is.

                Bij een etterige neusuitvloeiing en/of ooguitvloeiing. Dit wordt door een bacterie veroorzaakt en daar helpt een antibioticum tegen.

 

Let op:
Hondenziekte en Besmettelijke leverziekte kunnen verschijnselen geven die in eerste instantie lijken op Kennelhoest. Zij maken de hond snel ernstig ziek en hebben bijna altijd een dodelijke afloop. Hiertegen bestaan goede inentingen.

 

Naast de virusfracties (Parainfluenza/Adenovirus) in de cocktailenting is het raadzaam te vaccineren tegen Bordetella Bronchiseptica. Deze bacterie is de belangrijkste verwekker van kennelhoest. Vaccinatie wordt dringend aangeraden als de hond op cursus, naar shows of in pension gaat. Vaccineren kan door middel van een injectie, deze prik moet het eerste jaar 2x met 3 weken tussentijd worden toegediend. Denk hier dus op tijd aan. Daarna moet deze prik jaarlijks herhaald worden.
Ook kan deze vaccinatie door middel van een neusenting plaatsvinden. Op deze manier heeft u een enorm snelle en goede bescherming, deze moet echter wel elk half jaar herhaald worden.

Samenvatting.

Leeftijd

Vaccin aangeraden

Vaccin aanvullend

6 weken

Hondenziekte
Parvo

Coronavirus
Hepatitis
Parainfluenza/Adenovirus

8-9 weken

Parvo
Ziekte van Weil

 

12 weken

Hondenziekte
Parvo
Hepatitis
Ziekte van Weil
Parainfluenza/Adenovirus

Kennelhoest neusenting
RabiŽs

15-16 weken

Ziekte van Weil
Parvovirus  

 

 

Wat zijn dit nu voor ziektes,waar mijn hond voor gevaccineerd kan worden?

 

top

De Hondeziekte (de ziekte van Carrť)

Hondenziekte is een over de gehele wereld voorkomende virusziekte, die zeer besmettelijk is. De ziekte kent vele, uiteenlopende symptomen zoals hoesten en neusuitvloeiing, maar ook blijvend zenuwletsel, waardoor ernstige invaliditeit kan ontstaan. De ziekte kan op alle leeftijden voorkomen. Maar het zijn vooral jonge honden, die acuut ernstig ziek worden en vervolgens aan de ziekte kunnen overlijden.

 

 

Leverziekte

Hepatitis (Hepatitus Contagiosa Canis) is een besmettelijke virusziekte, die vooral verspreid wordt via de urine van geÔnfecteerde honden. De symptomen variŽren van lichte koorts tot een ernstige lever ontsteking, waarbij het dier hoge koorts heeft, niets eet en uiteindelijk dood gaat. Soms kunnen de symptomen van besmettelijke leverziekte lijken op die van de Hondenziekte. Vooral bij jonge honden kan de ziekte zeer plotseling de dood veroorzaken.

 

Ziekte van Weil (leptospirose)

Leptospirose (o.a. de Ziekte van Weil) is een verzamelnaam van ziekten, die veroorzaakt worden door leptospiren. Leptospiren zijn beweeglijke bacteriŽn, die in staat zijn om via wondjes van het slijmvlies van neus of mondholte en zelfs via de huid het lichaam binnendringen.
Eťn van die leptospirosen is de Ziekte van Weil. Deze ziekte komt voor bij zowel mensen als dieren (honden en ratten bijv.). De belangrijkste infectiebron is water, dat besmet is geraakt met urine van dieren die geÔnfecteerd zijn. Leptospirosen kunnen soms gedurende maanden of zelfs jaren worden uitgescheiden door dieren, waarbij de infectie sluimerend in de nieren aanwezig is. Vooral de nieren, maar ook de lever lopen hierdoor vaak blijvende schade op. Soms kan een leptospirose zeer snel verlopen met als symptomen een hond met zeer hoge koorts, gele slijmvliezen en donkergele urine.

 

top

Corona

Corona is een betrekkelijk nieuwe ziekte die vaak in samenhang met Parvo wordt genoemd en wordt veroorzaakt door een virus dat zich in de ontlasting van besmette honden bevindt.
De verschijnselen zijn koorts, niet meer eten, braken en een oranje-kleurige diarree, soms met bloed en slijm (uiterlijk van gemalen rauwe tomaat en een typerende geur). De kans op genezing ligt hoger dan bij Parvo maar toch kunnen vooral pups, afkomstig van de markt of hondenhandelaren, snel aan deze ziekte bezwijken.

 

RabiŽs (hondsdolheid)

Hondsdolheid is een ziekte die voorkomt bij alle warmbloedige dieren en die overgebracht kan worden op de mens (zoŲnose). Het is een dodelijk virus die zich meestal pas meerdere weken na de besmetting openbaart. De besmetting is over het algemeen het gevolg van een beet of een krab van een geÔnfecteerd dier. Via zo'n klein wondje verspreidt het virus zich naar de zenuwen en de hersenen. In een later stadium van de ziekte verspreidt het virus zich door het hele lichaam en naar de speekselklieren. Het speeksel is dan vaak weer de bron van infectie voor het volgende slachtoffer. De kat en de hond zijn door hun gedrag en levenswijze een van de dieren die de besmetting kunnen overbrengen op de mens. Vooral in streken waar hondsdolheid voorkomt is het zinvol de katten en honden die buiten komen te vaccineren tegen hondsdolheid. Dit is in het belang van het dier zelf, maar ook in het belang van alle mensen die mogelijk door katten en honden zouden kunnen worden besmet. Entingen zijn nu 2006, 3 jaar geldig !!!

 

Is hondsdolheid gevaarlijk voor de mens?

Ja! Het is een op de mens overdraagbare infectieziekte. De verwekkers van de ziekte worden met het speeksel van besmette dieren al zo'n drie tot vijf dagen voor het uitbreken van de eerste ziekteverschijnselen afgescheiden en kunnen door een beet of likken op de mens worden overgedragen. Tussen het infecteren en het uitbreken van de ziekte verlopen gewoonlijk drie tot zes weken.
Als eerste ziekteverschijnsel is een verandering in het gedrag waar te nemen. De honden raken opgewonden of argwanend en verstoppen zich graag. Na een paar dagen komt bij de hond een intensieve drang om te ontsnappen. Ze bijten naar voorwerpen maar ook naar dieren en mensen. Deze opwindingsverschijnselen duren drie tot vier dagen, waarna zich een sterke vermagering en verlamming voordoet. De dieren sterven uiteindelijk aan verlamming en uitputting.
Alleen regelmatige inentingen kunnen onze honden tegen deze levensgevaarlijke ziekte beschermen.

Is het verstandig om mijn hond tegen Rabies (Hondsdolheid) te enten en zo ja, wanneer kan ik deze enting laten geven?

Ligt eraan waar je woont en of je van plan bent naar het buitenland te gaan. In principe is Nederland Rabies-vrij, maar in sommige gebieden komen nog vossen voor en dan is het wellicht verstandig het toch te laten doen. Wil je met je hond op vakantie naar het buitenland, dan ben je het verplicht...!!  Let op dat die enting voor sommige landen minimaal 4 tot 11 maanden voor vertrek moet worden gegeven..! Zo-wie-zo mag je een pup pas met 3 maanden tegen Rabies laten enten. Wil je met een jonge pup naar het buitenland, dan kun je ook om een zogenaamde "nood-enting" vragen.

 

Nieuws op gebied van enting RabiŽs , 16-7-05.

top

 

2006!

Onze rabiŽsvaccinatie (Nobivacģ RabiŽs) is 3 jaar geldig!

http://www.freewebs.com/rawdoggies/nieuwvaccinatiebeleid.htm Nederlands


Binnen de EU is afgesproken dat men elkaars registraties erkent. Dit is momenteel vooral belangrijk voor de geldigheidsduur van rabiŽsvaccinaties.

Nobivacģ RabiŽs en Nobivacģ RL zijn voor rabiŽs geregistreerd met een immuniteitsduur van 3 jaar na vaccinatie vanaf 12 weken leeftijd.

Dus als de datum van hervaccinatie, onder het kopje ďgeldig totĒ in het paspoort, mag vanaf nu een datum 3 jaar later worden aangegeven. Als binnen die termijn van gerevaccineerd wordt, kan men binnen de EU altijd op reis.
Voor Ierland, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk (UK) blijft een (eenmalige) bloedtest vereist.

Daarnaast heeft de Europese Commissie bepaald dat een eerste rabiŽsvaccinatie al na 21 dagen geldig is. Een revaccinatie is direct geldig. De ď30 dagen regelingĒ is hiermee dus komen te vervallen

Het vaccinatie-interval van 3 jaar geldt dus in ieder geval voor Nobivacģ RabiŽs en Nobivacģ RL van Intervet.
Voor de rabiŽsvaccinaties van andere fabrikanten geldt de immuniteitsduur die in de bijsluiter van het vaccin vermeld staat.

Let wel:
Landen buiten de EU kunnen wel eisen dat de rabiŽsvaccinatie niet ouder mag zijn dan bijvoorbeeld een jaar. Zie hiervoor de lijst met invoereisen op de website van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde:
http://www.knmvd.nl (actueel, dierenpaspoort).

Met vriendelijke groet,

Yolanda Schaap
Intervet Nederland B.V.
Dierenarts gezelschapsdieren

 

top

 

Ontwormen

 https://www.youtube.com/watch?v=HJTOyW2po6k#t=115

 

  Lees de bijsluiter altijd goed door, er zijn middelen die NIET door collie achtigen mogen worden gebruikt.

Zoals bekend zou moeten zijn bij iedereen die collies / collie-achtigen als hond houdt zijn alle middelen gelijk aan of verwant met ivermectines taboe!!  Momenteel zijn er vele ontwormings middelen in de vrije handel die ivermectines of derivaten daarvan als werkzame stof hebben. 

Voor de eigenaar van honden dan ook iets om achtzaam op te zijn, lees de bijsluiter.

Op www.astfarma.nl staan alle bijsluiters van de door hen geproduceerde medicijnen waaronder Verminthel. 

    

Tevens is er in Duitsland in de afgelopen maanden een groot bloedonderzoek geweest onder collies / collie-achtigen waarmee ze proberen uit te zoeken waar zich het genetisch gevoelige element in de DNA van de honden bevindt t.a.v. ivermectines.

 

Van belang voor dier en mens

Spoelwormen komen van naturen voor in de darmen van honden en katten. Niet alleen honden en katten, maar ook de mens kan last hebben van de larven van deze wormen.  

 

Hoe herkent u spoelwormen bij honden ?

Meestal zie je er niets van als een hond  spoelwormen heeft. Soms zijn ze te zien in braaksel of ontlasting.
Ze lijken op een elastiekje van gemiddeld zo'n 10 cm lang. De kleur varieert van bleekgeel tot rozeroodachtig. Met een onderzoek van de ontlasting onder de microscoop kunnen we de besmetting meestal aantonen.  

 

Hoe worden honden besmet?

Bij veel honden  komen in de darmen spoelwormen voor. Deze wormen produceren veel eitjes (tot zo'n 200.000 per dag) die met de ontlasting worden uitgescheiden. Deze voor het blote oog onzichtbare eitjes zijn (nog) niet besmettelijk. Dat zijn ze pas na enkele weken als zich in de eitjes larven hebben ontwikkeld.
Door opname van deze besmettelijke eitjes besmetten honden en katten zich opnieuw. Dit gebeurt na likken aan de vacht of eten van de grond.
Puppy's  kunnen zich ook besmetten via de moedermelk , zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Daarom hebben jonge honden altijd spoelwormen.  

Wij ontwormen ze dan ook 3 maal eer ze naar de nieuwe baas gaan.

top

Wat zijn de verschijnselen bij honden ?

Wormen verminderen de conditie van uw huisdier. Vaak zien we diarree, braken, een doffe vacht en hoesten. Besmette dieren zijn vaak vermoeid en hebben weinig weerstand, waardoor ook andere ziekteverwekkers een kans krijgen.

Hoe kan de mens besmet raken?

Bijvoorbeeld door onvoldoende hygiŽne na het spelen in een zandbak, de tuin of het plantsoen. Ook het eten van slecht gewassen groente kan een infectie veroorzaken.

Wat zijn de verschijnselen bij de mens?

De mens kan eitjes opnemen door contact met besmette grond. Uit bloedonderzoek is gebleken dat 19% van de Nederlandse bevolking wel eens een besmetting heeft doorgemaakt. Na opname van de besmettelijke eitjes komen de larven in het darmkanaal vrij. Deze larven trekken door het lichaam en nestelen zich in diverse organen. Meestal verloopt dit onopgemerkt; er treden geen ziekteverschijnselen op. Als ze wel optreden, lijken ze veel op griep. Soms zien we long- en leverproblemen. Bij uitzondering kunnen oogklachten optreden. Omdat kinderen meer contact hebben met de grond en minder op hygiŽne letten, is het risico op herhaalde besmetting met spoelwormen bij kinderen groter dan bij volwassenen.

Hoe kunt u besmetting voorkomen?

Overal waar honden en katten hun behoefte doen, komen spoelwormeieren voor. Om een besmetting te voorkomen, moeten we onze aandacht richten op (persoonlijke) hygiŽne en op het ontwormen van honden en katten!

HygiŽne

Met de gebruikelijke schoonmaakmiddelen en desinfectantia worden spoelwormeieren niet gedood. Daarom moeten we zorgen dat er zo min mogelijk contact is met besmettelijke eieren:

Verwijder zorgvuldig honden- en kattenpoep uit de kennel, de kattenbak, de tuin en de zandbak.

   Reinig vaste ligplaatsen van honden regelmatig (mand, vloer)

   Zandbakken moeten worden afgedekt zodat honden en katten er niet in kunnen

   Was de handen altijd na het tuinieren en na het verwijderen van hondenpoep

   Houd de nagels van uw kinderen kort en laat ze hun handen wassen na het spelen en voor het eten.  

 

top

Ontwormen

Ontwormen dient zorgvuldig te gebeuren. Let daarbij op het volgende:

   Gebruik wormmiddelen die werkzaam zijn tegen spoelwormen; deze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.

   Ontworm iedere hond en kat zeker tweemaal per jaar (ook als u geen wormen ziet).

   Zogende teven , jonge dieren  moeten veel vaker en op vaste momenten worden ontwormd (zie ontwormings advies).

   Koop pups die volgens voorschrift zijn ontwormd.Onze pups zijn 3 maal ontwormt eer ze bij hun nieuwe baas komen.

   Noteer telkens wanneer uw huisdier is ontwormd b.v. in het dierenpaspoort of in een vaccinatieboekje. Doe dit dan op de daarvoor aangewezen plek, en niet daar waar de entingen moeten worden ingevuld.  

 

Veel gestelde vragen

   Mijn hond heeft vannacht in de kamer gepoept. Loop ik nu een risico bij het opruimen?
Nee, eitjes van spoelwormen in verse honden- of kattenpoep worden pas na enkele weken besmettelijk. Er is dus geen direct risico voor besmetting. Wel de vloer goed reinigen met een ontsmetting middel.

   Als ik een ontwormde pup koop, wat bedoelt men daar dan mee?
Ontwormde pups die te koop worden aangeboden, zijn vaak maar een keer ontwormd. Bij ons is dat drie maal. Dit moet in het eerste levensjaar nog een aantal keren worden herhaald. Niet alle spoelwormmiddelen zijn hiervoor geschikt!  

 

  Als je ontwormt, zijn dan alle wormsoorten weg?
Nee, spoelwormen bijvoorbeeld, worden niet gedood met een lintwormmiddel.  

 

Hoe vaak moet een hond ontwormd worden?

Puppy: op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd en tot ze een half jaar oud zijn iedere 2 maanden.
Volwassen honden : 2 - 3 keer per jaar en als er wormen in ontlasting of braaksel gezien worden.
Drachtige dieren mogen niet ontwormd worden!

Zogende teven ongeveer tegelijk met de pups ontwormen.  


Altijd alle honden en katten in huis tegelijk ontwormen!

Ontwormen met Drontal is het allerbeste voor de volwassen dieren.  

Ik gebruik wel steeds als afwisseling om immuniteit tegen te gaan, ook een middel gewoon uit de winkel verkrijgbaar.

 

 

 

Diarree bij de hond veroorzaakt door Giardia

Een hond heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde ontlasting. Als er (water)dunne, vlaachtige of brijige ontlasting in plaats van goed gevormde ontlasting ontstaat spreek je van diarree.

We behandelen op deze pagina diarree die veroorzaakt wordt door Giardia. Als u meer wilt weten over de andere oorzaken voor diarree bij de hond, klik op de volgende link.

Lees verder over oorzaken van diarree bij de hond ....

Diarree bij de hond door Giardia

Een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt is diarree ten gevolge van Giardia. Giardia is een flagellaat (= een protozoaire parasiet) en bestaat uit een eencellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia. 

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%.

 

Ook bij jonge honden met diarree, die uit het buitenland geÔmporteerd of meegenomen worden zien we vaak een giardia besmetting.

 
Giardia is een Zoonose, 
het is dus ook voor mensen besmettelijk!
 

Overdracht vindt plaats via de feacale-orale weg. Dit houdt in dat het dier de cysten uitpoept en dat een ander dier of mens zich hiermee via de opname via de mond besmet. 
Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan. Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden!

Welke honden zijn vatbaar voor Giardia

Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke cysten uit. Echter bij honden met minder weerstand komt het wel tot ziekte verschijnselen. Vooral honden die in een asiel of pension verblijven kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken. Jonge honden en honden met een verminderde weerstand, bv door ziekte of stress, kunnen diarree door giardia oplopen.
 

Langdurige diarree

Als een diarree chronisch is geworden, dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is, denk dan aan Giardia! Denk vooral aan Giardia als u hond steeds terugkerende diarree heeft en u uw hond behandeld heeft met medicijnen en aangepast voer en er geen enkele verbetering optreedt.

 

Hoe ziet Giardia diarree eruit

Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.

De cyclus van Giardia

 

    Giardia komt voor in 2 vormen.

  • 1. Het parasietenstadium = trofozoiet. Toont zich als een zeer klein meercellig zweepdiertje, die alleen met een microscooop met grote vergroting te zien is. Vermeerdering vindt plaats door tweedeling en daarom kan de vermeerdering explosief gaan. Uit iedere trofozoziet ontstaat een cyste.

  • 2. Cyste of ook wel oocyste genoemd. Dit is het zeer infectieuze stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigehden nog weken- tot zelfs maandenlang besmettelijk.

De incubatietijd, tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5-16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint 7 dagen na opname. En vindt gedurende 4-5 weken met tussenpozen plaats. Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich herbesmet.

Diagnose

Diagnose met een microscoop
Vroeger moesten de trofozieten in hele verse ontlasting met een microscoop aangetoond worden. Ze gaan echter snel dood buiten de kat en dan zie je ze niet meer bewegen. De cysten kunnen ook met een microscoop worden aangetoond in de ontlasting, echter deze worden met tussenpozen uitgescheiden. Het kan dus zijn dat je de ziekte niet kan aantonen terwijl hij er wel is.

We hebben een fim op You Tube gezet waarop de giardia Trofozoieten te zien zijn, kijk op de 
wilhelminaparkfilmpagina voor de giardiafilm ....

 

Omdat de ontlasting onder de microscooop supervers moet zijn en je ze ook kunt missen hebben we een diagnostische test tot onze beschikking die we vaak gebruiken.

 

Diagnose met een snaptest
Door de direct uitvoerbare giardia test aantonen of er giardia aanwezig is of niet. De test is veel betrouwbaarder en gevoeliger dan de microscopische manier. Er wordt met behulp van een giardia snaptest antigenen, kleine stukjes, aangetoond. Hiermee kunnen dus zowel levende als dode of uiteen gevallen trofozoieten of cysten aangetoond worden!

  Met de Idexx Giardia Snaptest kun je eenvoudig een snellen en betrouwbare diagnose stellen. De test neemt DNA deeltjes van Giardia weer, je hoeft ze dus niet levend aan te tonen. Dit is van belang omdat de Giardia snel dood gaat als ze buiten het lichaam komen.

 

Behandeling bij diarree ten gevolge van Giardia
Als therapie kan er metronidazol (
Metrazol) of Panacur (Panacur
) gegeven worden.

Er zijn Giardiastammen die niet gevoelig zijn voor metronidazol en wel voor fenbendazol en andersom.

http://www.medpets.nl/giardia-bij-honden/

 

 

Pas op herbesmetting!
De hond kan zichzelh herbesmetten met oocysten van de giardia die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de oocysten) aan de vacht blijft plakken. De hond likt zich en op die manier herbesmet de hond zich!
Wij adviseren om uw gehele hond op de 3e en de 5e dag na het begin van de behandeling te wassen om dit te voorkomen. Indien u poep aan de haren ziet was dit gelijk weg.


Alle dieren in het gezin moeten behandeld worden! 

Daarbij is een goede hygiene heel belangrijk. Was als eigenaar je handen na contact met je hond. Reinig en desinfecteer de omgeving waar je dier leeft, dit is belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Soms kan donker fries rogge brood geven ook goed helpen naast de voeding.

Soms houdt de diarree aan!

Soms blijft de diarree doorgaan ondanks dat de Giardia effectief bestreden is. We hebben diverse keren bij honden in onze praktijk meegemaakt dat de behandeling goed gewerkt heeft, de Giardia controle snaptest was negatief. Hetgeen inhoudt dat de behandeling gewerkt heeft. Dan behandelen we de diarree met hypoallergeen eten en verteringsverbeterende enzymen (pancrex)

Conclusie

Er zijn vele oorzaken om diarree te krijgen en het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen zodat er een gerichte therapie gegeven kan worden. We gebruiken bijna standaard bij honden met diarree de Giardia snaptest, je weet zeer snel of de hond last had van Giardia en dan is de behandeling ook makkelijk in te stellen.

Giardia als oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien!

Bron vermelding: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/giardia.html

 

top

 

Nieuwe invoereisen UK en Zweden!

Exporteisen naar Verenigd Koninkrijk aangepast

Het Department for Environment Food and Rural Affairs (DEFRA) heeft gemeld dat vanaf 1 januari 2012 de eisen voor export vanaf Nederland naar het Verenigd Koninkrijk grotendeels gelijk worden getrokken met eisen voor export naar de meeste andere lidstaten. De bloedtest (titer bepaling RabiŽs) en tekenbehandeling vervallen. De behandeling tegen wormen staat nog ter discussie. Wel blijft in ieder geval bestaan dat de dieren alleen geÔmporteerd kunnen worden via bepaalde (lucht)havens.

Zie ook  http://www.defra.gov.uk/wildlife-pets/pets/travel/

 

Ook Zweden heeft met ingang van 1 januari 2012 een verandering in de regels voor de invoer van honden en katten. Per genoemde datum worden het bloedonderzoek op RabiŽs en de behandeling tegen wormen afgeschaft

Kijk voor andere landen ook eens op:

http://www.dogsincluded.nl/invoer/gb.htm

 

Tatoeage niet meer geldig

14 juni 2011
 

Als u met hond, kat of fret de grens over wilt, moeten zij geÔdentificeerd zijn. Tot nog toe mocht dat zowel met een duidelijk leesbare tatoeage als met een chip. Per 2 juli 2011 is de tatoeage echter niet meer toegestaan voor reizen binnen de EU, en is de chip dus verplicht!

Gaat uw hond, kat of fret dit jaar mee op vakantie en is hij of zij nog niet gechipt? Laat dat dan nu doen. Ook als uw dier thuis blijft, is het belangrijk om hem of haar te laten chippen. Uw kat zal de eerste niet zijn die in uw afwezigheid de benen neemt, en ook de hond kan aan uw oppas ontsnappen. Met een chip en de daarbij behorende registratie kan uw dier weer worden terugbezorgd. Zo laat u uw dieren met een veilig gevoel thuis.
 

 

 

top

 

Komt U via Google op deze pagina en wilt u meer lezen over ons en onze kennel?

www.bordercolliekennel.nl   of bckennel@hotmail.com  kunt u mij mailen of verder lezen over ons