Gezondheid 

Wanneer de hond iets mankeert is dit altijd heel erg triest. Sommige klachten zijn te voorkomen [ doordat we testen op onderdelen] anderen gebeuren gewoon.

Enkele veel voor komende klachten heb ik geprobeerd voor u op deze sites te verduidelijken.  

Border Collie fokken, of Überhaupt dieren fokken vraagt om wel overwogen combinaties maken.

Je gooit niet zomaar een reu op een teef.

Naast gezondheids aspecten kijk je ook naar karakters, bouw, drijf-hoed gedrag, werk vermogen, moeder eigenschappen, en de blauw druk van de honden.

Maar let wel niemand kan je ooit garanderen dat je hondje 100 % nooit iets zal krijgen. De kosten zijn voor U zelf. Dus u zou een zorg verzek.kunnen afsluiten om eventuele kosten te dekken.

Honden, levende wezens zijn geen wasmachines die je bestelt bij de Wehkamp.

Wat ik wil zeggen is dat we enorm ons best doen.

Maar dat we nooit kunnen garanderen dat een hondje geschikt is voor de fok of show of andere sport, en dat hij nooit ziek wordt.

Sorry maar dat kunnen we niet garanderen.

En dat is het eerlijke verhaal.

 

 

Echter ik ben ook geen dierenarts, maar uit mijn eigen ervaring als: 

fokker, hondeninstructeur, dierenartsassistente heb ik geprobeerd  de meest voorkomende vragen alvast te beantwoorden zo goed en kwaad als dit kan.

Raadpleeg altijd Uw dierenarts.

De Voeding

Verzorging

De botten

Ogen en Oren

DNA Testen

Vlooien en teken

Geboorte beperking bij Uw border collie

Reuen kwaaltjes

Kynologische uitdrukkingen

Enten en ontwormen

Suiker ziekte

Epilepsie

Diarree

Giftige planten en stoffen

Oma's tips

Het beginnen fokken van border collies

Dek kalender

Euthanasie?

Invoer regels hond andere landen

 

EHBO voor honden: Reanimatie in het kort

 

 

Ademhaling
Als u de borstkas niet ziet bewegen, leg dan uw hand erop om beweging te voelen die aangeeft dat de hond ademt.

 

Kunstmatige ademhaling:


Een techniek die ook wel mond-op-neus beademing wordt genoemd. Het doel van deze techniek is dat uw hond van lucht wordt voorzien totdat hij zelf voldoende kan ademen. Leg de hond plat op zijn zij. Open de bek, trek de tong naar voren en verwijder blokkades als braaksel, een vastzittend botje, bloed of slijm.
Sluit de bek van de hond en hou deze dicht met een hand. Let op de borstkas van de hond. Vorm met de andere hand, met uw wijsvinger en duim, een 'O' en houd deze over de neus van de hond. Druk uw vingers strak aan, waardoor u een luchtdichte ring vormt. Blaas erin totdat u de borstkas van de hond ziet uitzetten.
Haal uw mond van uw vingers en laat de longen helemaal leeglopen. Herhaal dit om de vijf seconden totdat de hond zelf begint te ademen. Combineer dit met hartmassage als u geen hartslag of pols voelt.

Cardiopulmonale reanimatie:
CPR is een combinatie van kunstmatige ademhaling en hartmassage. Het primaire doel van hartmassage is dat er voldoende druk op het hart wordt uitgeoefend om bloed naar de hersenen te pompen, waardoor de hond in leven blijft totdat u professionele hulp krijgt. Als u besluit dat hartmassage nodig is, laat dan iemand meteen contact opnemen met de dierenarts. Zorg ervoor dat de dierenarts zo spoedig mogelijk komt: het geven van hartmassage vereist een grote inspanning van een persoon. Blijf de pols controleren terwijl u hartmassage geeft.
Leg een kleine hond op de rechterzij met zijn kop iets lager dan zijn lichaam en plaats uw duim en vingers aan weerskanten van de borst direct achter de ellebogen. Plaats uw andere hand op de rug van de hond om zijn lichaam te ondersteunen.
Knijp twee keer per seconde in de borst met snelle, stevige pompbewegingen (het hart wordt ingedrukt en er circuleert bloed door het lichaam). Dien tien seconden hartmassage toe en vervolgens vijf seconden kunstmatige ademhaling. Blijf dit herhalen tot u een hartslag voelt. Stop dan met de hartmassage en concentreer u op de kunstmatige ademhaling. Blijf ondertussen de pols controleren.
Plaats een middelgrote hond plat op zijn rechterzij met het hoofd lager dan het lichaam. Plaats de muis van een hand op de borst direct achter de elleboog. Plaats uw andere hand boven op de eerste. Maak stevige pompende bewegingen, ongeveer zestien keer per tien seconden. Combineer dit met kunstmatige ademhaling zoals hierboven beschreven.
Grote honden met een diepe borstkas kunnen het beste op hun rug worden gelegd met het hoofd lager dan het lichaam. Plaats de muis van een hand op het eind van het borstbeen en de andere hand boven op de eerste. Druk de borst steeds stevig in, in de richting van de kop, en herhaal deze pompende beweging dertien keer per tien seconden. Combineer dit met kunstmatige ademhaling. Vergeet niet de pols regelmatig te controleren en stop met de hartmassage als het hart van de hond vanzelf begint te kloppen.
Hartmassage kan heel wat kneuzingen veroorzaken, maar dit is een situatie van leven of dood en het is veel belangrijker om zuurstofrijk bloed te laten circuleren door het lichaam van uw hond totdat er professionele hulp beschikbaar is. CPR is makkelijker als twee mensen het doen: een past mond-op-neusbeademing toe (elke tien seconden vijf seconden beademen) en de ander hartmassage (tien tot twintig pompbewegingen gedurende tien seconden, met pauzes als de borstkas vol wordt geblazen). Als de verwondingen van de hond ernstig zijn (met veel bloedverlies bijv.), kan CPR zonder resultaat blijven. Als u na vijf minuten CPR te hebben toegepast nog geen pols voelt, dan is de kans klein dat u het leven van uw hond zal kunnen redden.

 

Hartslag
Na de ademhaling van uw hond te hebben gecontroleerd, controleert u zijn pols en hartslag.

 

 

Vrije luchtwegen
Leg de hond plat op zijn zij. Open de mond, trek de tong naar voren en controleer op blokkades als braaksel, een vastzittend botje, bloed of slijm. Verwijder dit
.

 

 

Kunstmatige ademhaling
Vorm met een wijsvinger en duim een 'O' en hou deze over de neus van de hond. Druk uw vingers strak aan zodat u een luchtdichte ring vormt.
Blaas door de ring.

 

 

Hartmassage
Plaats een middelgrote hond op zijn rechterzij. Plaats de muis van een hand op de borst en plaats uw andere hand bovenop de eerste.

 

 

 

 

 

Home