Rammetjes en ooitjes te koop. 

 

Klik hier voor foto's.

Wij hebben kruisingen van Mergelander / Kempische / Rommanof heideschapen met Scottish Black Faces.

Goed bevleesde schapen, makkelijk in het aflammeren, sterk en gezond.

Ontwormt, gekapt,behandelt tegen Miases, geschoren volwassen schapen in Mei.

Ze zijn honden gewend !

Let op bel voor de actuele prijzen van dit jaar aub:

 

mobiel: 06-81351835

 

 

 

 

De verzorging van de schapen. 

Schapen zijn niet alleen leidend onderwerp voor de b.c. om mee te trainen.

Nee, schapen dienen ook zeer goed verzorgt te worden. 

Vandaar deze tips. 

 

 

Ook zijn onze schapen keurig gekapt, geschoren [zomer en na het aflammeren] en ontwormt.

Tot de normale eisen behoren:

Controleer ook altijd het gebit van uw schapen als ze ondanks goede verzorging niet goed eten en bijkomen.

  

Let op giftige struiken in de wei. Te denken valt aan de Taxus,eikels op de grond,Vogelkers, Rododendron.Bekschurft of te wel zere bekjes:oorzaak een virus. Ontsteking onder drukking is een van de enigste dingen die je kan doen. Ecthyma is ook voor mensen besmettelijk. Dus let op. Het gerucht gaat dat als je een aantal flinke takken hulst op hangt boven de ingang van de stal, ze dit virus niet meer krijgen. Of het waar is , weet ik niet....

 

Enkele tips bij de fokkerij:

Bij een ruilram moet je goed op deze letten,i.v.m. het over brengen van ziektes en klauw schurft problemen.

De brons tijd van ooien is ongeveer 16-18 dagen. Als de ooi gedekt is en bevrucht duurt het ongeveer 147 dagen eer ze aflammert.

 

Geboorte fases: 

 1. Voor teken fase,de ooi is onrustig en agressief naar soort genoten,zondert zich af. Ze krijgt opgezette rode uiers.

 2. Ontsluiting fase,de waterblaas komt te voorschijn. Het schaap gaat liggen,opstaan,duwen en krabben. Op het moment dat de waterblaas geboren wordt mag de bevalling niet langer duren dan 3 uur .Is dit wel het geval laat er een dierenarts bij komen of als u genoeg verstand er van heeft, voel of het lam verkeert ligt.Ga niet ondeskundig te werk.U richt meer schade aan dan nodig is.Van de pijn met de dood tot gevolg nog maar te zwijgen.

 3. De uitdrijvings fase, houdt in dat het lam met de voorpoten & kop voor ligt. Er wordt geperst en geduwd,het lam en moeder moeten nu hard werk leveren.

 4. Uitdrijvings fase,het lam wordt in gestrekte houding geboren. Een bevalling duurt verschillend van 1 tot 6 uur. Ook speelt het een rol of het enkel of meerlingen zijn.

 5. de zuiveringsfase, de na geboorte komt er uit. Het lam wordt door moeder schoon gelikt. Dit bevordert de biest aanmaak en het lam gaat eerder drinken.

 

Biest is heel belangrijke voeding voor een pas geborenen. Het bevat de hoog nodige vit. en antistoffen en is rijk aan energie. Bij het aftappen, nooit de biest opwarmen in een magnetron,liever au-bain-marie.

 

Bij een moeilijke bevalling kunt u het volgende doen:

 

Heeft u geen heideschapen of schapen die buiten kunnen aflammeren, inspecteer dan of de stal in orde is, maar schrik niet deze jongens staan liever buiten en lammeren daar af. Maak de stal schoon en leg er vers stro in en ventileer de ruimte goed. Kijk of de ooi met lam[meren] voldoende ruimte heeft.

Ooien die verwerpen dienen apart te worden gezet en de plek van verwerpen dient heel erg goed schoon te worden gemaakt.

Ooien die al ver in hun dracht zijn hebben steeds meer behoefte aan schoon drinkwater. Geef hun dit in ruime maten.

 

Ontwormen en resistentie bij schapen

Resistentie van maagdarmwormen tegen anthelmintica (ontworming middelen) is in de grote schapenlanden inmiddels een gigantisch probleem. Er zijn landen waar bijna geen middelen meer werken. Resistentie komt ook in Nederland geregeld voor. Factoren die de resistentie ontwikkeling bevorderen zijn:

  1. de gebruikte dosering: onderdoseringen veroorzaken gemakkelijk resistentie;

  2. het aantal uitgevoerde behandelingen: naarmate de behandelingsfrequentie toeneemt, neemt ook de kans op resistentie toe;

  3. het gedeelte van de totale populatie dat aan een behandeling wordt blootgesteld. De lebmaagworm Haemonchus contortus overwintert in een ruststadium in het schaap. Een onderdosering van een ontworming middel rond de lammer tijd leidt gemakkelijk tot resistentie, omdat op dat moment de hele wormpopulatie een onderdosering krijgt.

Het is van belang dat schapenhouders met bovenstaande factoren rekening houden. Bij twijfel over te gebruiken middelen en de toepassing daarvan kunnen zij beter in overleg met hun dierenarts een ontworming schema opstellen. Een ontworming schema aan het begin van het seizoen ziet er als volgt uit:

 1. ontworm de ooien voor ze met de lammeren naar buiten gaan;

 2. breng de schapen met lammeren naar buiten op een perceel waar de wormdruk zo laag mogelijk is

 3. ontworm de lammeren op een leeftijd van vier tot zes weken; op het moment van ontwormen moeten ze minimaal twee weken buiten zijn geweest

 4. gebruik een goed wormmiddel in een goede dosering.

 

De rest van het ontworming schema is afhankelijk van uw bedrijfssituatie.

Uw dierenarts kan u daarover adviseren.  

Zeker twee maal per jaar moeten alle schapen worden bekapt. Dit wil zeggen dat de hoeven van de schapen worden "geknipt". Met behulp van een mesje en een schaar worden de losse delen van het hoorn verwijderd. Tijdens deze behandeling worden de schapen op hun kont gezet, zodat zij met de rug tegen degene die de behandeling uitvoert aanleunt.

Niet erg leuk allemaal, maar noodzakelijk! Tussen de losse delen van de hoef verzameld zich vuil, dit kan ontstekingen veroorzaken. Wanneer de hoeven niet worden bekapt groeit het hoorn (eigenlijk de nagel) over het voetzooltje heen. Dit loopt erg ongemakkelijk voor een schaap. Tijdens de behandeling wordt het hoorn weggesneden tot het weer gelijk is met de zool (vergelijkbaar met nagels knippen).

Myiasis: controleer de schapen dagelijks

Myiasis of huidmaden ziekte is een veelvoorkomende aandoening bij schapen die groeivertraging en vacht- en huidbeschadigingen tot gevolg heeft. Aangetaste dieren hebben jeuk en pijn en bijten naar de aangetaste plekken. Myiasis wordt veroorzaakt door de maden van de vlieg Lucilia sericata (ook blauwgroene bromvlieg, groene vleesvlieg of schapen goudvlieg genoemd). De meeste problemen doen zich voor in juli en augustus.
De ziekte verloopt razendsnel. De vlieg legt eitjes in de wol. Binnen enkele uren tot dagen ontwikkelen deze zich tot maden. Deze dringen door de huid diep in het weefsel binnen. Meestal dringen de maden op het kruis door de huid, maar soms ook in de flanken. In het laatste geval vreten ze zich door de buikwand en is de afloop meestal dodelijk.
Doordat myiasis zo snel verloopt, kan het zelfs de meest ervaren schapenhouder gebeuren dat hij de eerste verschijnselen niet op tijd waarneemt. Dagelijkse controle is daarom noodzakelijk.

Waar moet de schapenhouder op letten?
Schapen die aangetast zijn door myiasis zijn zeer onrustig, kwispelen voortdurend met de staart, lopen trappelend door de wei en bijten vaak naar de aangetaste plek. Aangetaste schapen kunnen ook in het koppel worden ontdekt door de groene bromvliegen die op en rondom deze dieren aanwezig zijn. Bij langer aangetaste dieren is soms een donkere vochtafscheiding in de vacht te herkennen.

Preventieve maatregelen
Om myiasis te voorkomen, kan preventief een aantal gerichte maatregelen worden genomen:

        scheren van schapen en lammeren (preventie 8 weken);

        verwondingen tijdig behandelen en in de gaten houden;

        voorkomen van vervuiling van het achterstel;

        schapen preventief behandelen met diazinon (preventie 4-6 weken) of cyromazine (preventie 8-12 weken).

Behandeling
Bij de aangetaste dieren moeten de maden worden verwijderd en gedood. Daarna moeten de schapen worden gewassen met foxim (Sebacil) of diazinon (Neocidol). Preventief kunt u ook alle dieren wassen of sproeien (landbouw- of rugspuit) met genoemde middelen of met cyromazine (Vetrazin). De bescherming van deze middelen ligt tussen de 4 tot 8 weken, afhankelijk van de behandeling, het middel en de weersomstandigheden.
Ook na preventieve behandeling blijft controle noodzakelijk.  

 

Onze andere diertjes:

 

             

 

Komt U via Google op deze pagina en wilt u meer lezen over ons en onze kennel?

www.bordercolliekennel.nl   of bckennel@hotmail.com  kunt u mij mailen of verder lezen over ons