Verzorging

 

 

 

Mag een hond in bad en hoe vaak?

Haren dienen de hond niet alleen als bescherming tegen invloeden van buiten af. Haren vormen ook de bron van talg. Die talg houdt niet alleen de haren zelf erg soepel, maar ook de huid. De talg zelf is enigszins vettig. Als men de hond wil wassen, dient men er dus zorg voor te dragen dat er op geen enkele wijze de vacht wordt beschadigd noch het vet aan de haren wordt onttrokken, terwijl men anderzijds verwacht dat de hond schoon wordt. Een hond mag niet zomaar lukraak iedere dag of iedere week worden gewassen. Een aardige regel is dat een hond nooit mag worden gewassen, tenzij ...  bijvoorbeeld als de hond ontzettend smerig is,doordat hij het leuk vond in een sloot te duiken waar hij kroos tussen de haren verzamelde en moerasgas uit de bodem deed opwellen. Of omdat de hond  zich wentelde in rottende kadavers, wormen of mest.
Tenzij uw hond een specifiek huidprobleem heeft dat een shampoo met medicamenten nodig maakt kunt u het beste een goede kwaliteit hondenshampoo of een zachte babyshampoo gebruiken. Maar ook als hij naar de show moet,is het beter hem/haar eens lekker te wassen.
Pas er wel voor op dat de hond geen shampoo in oren en ogen krijgt. Vermijd gewone zeep en gebruik in geen geval afwasmiddelen of schoonmaak middelen, aangezien deze sterk uitdrogend en irriterend werken op de huid en het haar. Als u een goede kwaliteit shampoo gebruikt, kunnen de meeste honden ongeveer 1 maal per 6 maanden gewassen worden.
Als het vuil bestaat uit zand of blubber, b.v. bij regenachtig weer, dan kunt u de hond ook goed afspoelen met een lauwe douche, voornamelijk de poten en de buik. Wen uw hond op jonge leeftijd aan het baden en afspoelen met de douche, zodat hij er later geen angst voor heeft. Droog hem na het baden of afspoelen zorgvuldig af en houd hem in een warm en tochtvrij vertrek, tot de hond helemaal droog is. Afkoeling kan iedere hond en in het bijzonder een jonge, vatbaar maken voor ziekte. Dus vooral niet naar buiten gaan met een natte hond.
Langharige honden kunnen geborsteld en gekamd worden voordat ze in het bad gaan zodat het verzorgen van de vacht na het baden makkelijker is. Als u uw hond laat wennen aan het geluid van de föhn, dan kunt u het beste uw hond droog föhnen. Tijdens het föhnen kunt u de hond wel blijven borstelen met een zachte borstel tot de vacht droog is.

 

De vacht


Regelmatig onderhoud van de vacht maakt een hond prettiger om mee te leven en om naar te kijken en maakt dat hij zichzelf ook prettiger voelt. Het is belangrijk voor het behoud van een gezonde vacht en huid.

 

De klitten


Klitten komen vaak voor achter de oren, in de okselholte en in de liezen. Ze kunnen met de hand, borstel of grove kam ontward worden als de klitten nog klein zijn. Als ze te groot zijn geworden kunt u ze het beste voorzichtig wegknippen met een scherpe schaar.

Het kammen en/of borstelen


Minstens een keer per week[bij kort harige 1 keer per maand. Denk ook aan de lange haren aan de  buitenkant van de oren, de borstharen, de buikharen en de lange haren aan de voor- en achterpoten. Daarna met de fijnere "Spratt's kam no. 73" de kop, nek hals rug en de zijkanten van de achterpoten goed doorkammen. Door regelmatig de hond te borstelen en eventuele klitjes er uit te kammen verwijderd u veel dood haar. Zodoende behoud uw border collie een fraaie glanzende vacht. Kammen en borstelen geschied altijd met de inplant van de haren mee. Dus van hoofd naar de staart en bij de benen van boven naar beneden.

De oren


Maak er een goede gewoonte van om eens per maand de oren van uw border collie te controleren. Is het oor schoon, doe er dan niets aan. Is er wat bruinige of gelige afscheiding te zien in de oorschelp verwijder dit dan met een "oor cleaner" verkrijgbaar bij uw dierenarts. laat de oorreiniger op kamertemperatuur in het oor lopen. Dit wordt zachtjes ingemasseerd door op de gehoorgang te duwen die voelbaar is door de huid. Hierdoor wordt het eventueel aanwezige vuil opgelost en zacht. Enkel het zichtbare vuil in de oorschelp mag met zachte watten weggeveegd worden. Deze behandeling eventueel herhalen. Wanneer men hiervoor oorstokjes of watten gebruikt, duwt men het aanwezige vuil nog dieper de gehoorgang in en de mucosa die hier erg dun is kan heel gemakkelijk beschadigd worden. Is de uitvloeiing zodanig dat het oor na schoonmaken de volgende dag alweer volzit, raadpleeg dan uw dierenarts, want dan is er een mogelijkheid dat uw hond last heeft van oormijten. De hond kan besmet raken door oormijt als hij/zij in contact komt met andere honden en/of katten die ook besmet zijn. Ook door het slapen in een besmette hondenmand of kammen en borstels. Oormijten veroorzaken ook een hinderlijke jeuk, zodat de hond constant aan zijn oren zit te krabben of met zijn hoofd loopt te schudden.
Kom nooit met harde voorwerpen in het oor .


Ogen schoonmaken:

 Ogen zijn ook belangrijk om schoon te maken omdat de hond anders b.v. oogontsteking kan krijgen.
Vooral naar de slaapperiode van de hond hebben ze vaak ‘’slaap in de ogen’’.
Dit is een geelachtige stof die wordt gevormd tijdens de slaap.
Om deze te verwijderen kunt u een watten sponsje gebruiken.
Maak het sponsje nat en wrijf vanaf de kop over de oogleden naar beneden.
Zorg dat ook dat de hoekjes langs het oog goed worden geraakt zodat alle smeer verwijderd wordt.

   

Gebit reinigen:

Het gebit moet worden gereinigd om tandbederf te voorkomen.
Er zijn speciale honden tandpasta's te koop in de dierenspeciaalzaken.
De honden vinden meestal de smaak van deze tandpasta's ook erg lekker.
En helpen u een handje door zelf ook om het gebit te gaan likken.
U moet de hond liever als pup al, aan het tandenpoetsen laten wennen.
Gebruik een tandenborstel die ook voor mensen wordt gebruikt.
Bij kleinere honden eventueel een kleinere kindertandenborstel gebruiken.

 

Diarree.


Duidt meestal op een storing van maag en darmen, vooral bij jonge honden die vaak allerlei dingen opeten van de straat of uit de tuin, zoals steentjes, stukjes hout en dergelijke. Het beste is een dag of twee vasten, wel water geven of slappe thee met wat druivensuiker. Door het overgeven en/of diarree raakt de hond erg veel vocht kwijt, terwijl de nieren nu extra hard moeten werken om de schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Wil de hond niet drinken, giet dan met een theelepeltje voorzichtig wat gekookt water met druivensuiker of honing naar binnen. Houd de hond vooral warm. Veel regen en nattigheid, vooral 's- winters kunnen dikwijls ook de oorzaak zijn van maag- en darmstoornissen. (eten van sneeuw) Controleer in ieder geval rectaal zijn temperatuur. De normale lichaamstemperatuur bij de hond ligt hoger dan bij de mens. n.l. 38 a 39 graden Celsius. Is zijn temperatuur lager dan 36.5 of hoger dan 40 neem dan direct contact op met uw dierenarts. Is de maag en/of darmstoornis minder ernstig en heeft de hond geen koorts, dan is een dag vasten vaak al voldoende. Geef de eerste dagen daarna geroosterd wittebrood, beschuit, wat droge hondenbrokjes (geen diner), gekookt vlees en gekookte witte rijst, gekookte kip en vis. GEEN groenten, kalk en olie. Pas als zijn ontlasting weer normaal is kunt u langzaam overschakelen op zijn normale voeding.

BIJ TWIJFEL OF ALS HET LANGER DUURT DAN 2 DAGEN ,DIRECT NAAR DE DIERENARTS GAAN!!

 

Het eten van een PLASTIC ZAKJE kan dodelijk zijn, evenals het verorberen van stuiters en knikkers. Als u ziet dat uw hond een plastic boterhamzakje naar binnen werkt, geef hem dan gelijk een flinke bak met eten en een paar sneetjes ontbijtkoek. Waarschijnlijk zult u dan de volgende dag het plastic zakje in de ontlasting vinden. Is dit niet het geval, is de hond stiller dan normaal en wil hij niet eten en/of drinken, ga dan direct naar uw dierenarts of neem eerst contact met hem op. Bent u er getuige van dat de hond een stuiter of knikker doorslikt, wacht dan geen minuut langer maar bel direct uw dierenarts. Een stuiter of knikker kan gemakkelijk een afsluiting veroorzaken in de maag en zal dan operatief verwijderd moeten worden. Ook moet u oppassen met het laten rondslingeren van stopnaalden, veiligheidsspelden,kinderspeelgoed enz. Het is naar binnen voor u hebt kunt ingrijpen met alle mogelijke complicaties van dien. Een jonge hond in huis staat bijna gelijk met aan baby die over de vloer begint te kruipen.

 

 

Wondgenezing.

Een erg goed en effectief wond genezingsmiddel is lotagen gel.Na het insmeren komen na een week de haren al weer terug op de beschadigde plek.Het is een homeopathisch middel dus even opzoek gaan naar een homeopathisch dierenarts.

 

De nagel verzorging

De nagels van een hond slijten normaal af .

Maar wanneer een hond teveel op een te zachte bodem loopt, vind er niet genoeg slijtage plaats van de nagels. Meestal zijn de nagels aan de voorpoten dan te lang.Ook de z.g.  Hubertusklauw die zich aan de achterpoten bevindt, raakt de grond niet . 

De meeste kwalen aan de nagel zijn:gebroken nagels , nagelbedontsteking,ingescheurde nagel.De nagels knippen als ze te lang dreigen te worden is meestal een goede preventieve handeling op bovenstaande problemen.U moet heel voorzichtig en geduldig te werk gaan.

Het rozige gedeelte op een nagel,daar zit het leven, het nagelbed ook wel genoemd.Dit gedeelte bevat bloedvaatjes en zenuwen. Knip dus nooit in het leven. Gebruik voor het knippen van de nagels een speciale kniptang (guillotinetype) en niet uw eigen nagelkniptang. Als u het te eng vindt om het zelf te doen.Laat het dan door de dierenarts of trimsalon eigenaar uitvoeren.

 

Kale oortjes, brosse nagels.
De wat oudere dieren met kaal wordende oren kunnen in de koude wintermaanden last krijgen van te koude oorschelpen.
Een beetje vaseline op de oorranden is de oplossing en het voorkomt onnodige pijn.
Hetzelfde geldt overigens voor nagels, die bros worden in de winter.
Kort knippen, losse stukjes wegvijlen en vaseline er op smeren.

 

 

FYSIOTHERAPIE VOOR DIEREN. HEEFT UW DIER DAAR WAT AAN?

Waarom fysiotherapie voor dieren

In een gezond lichaam zijn alle onderdelen met elkaar in evenwicht en werken ze probleemloos. Bij een tijdelijke of blijvende stoornis die gelegen is in het bewegingsapparaat kan een fysiotherapeut voor dieren uitkomst bieden. Fysiotherapie kan dan de stoornis vaak geheel of gedeeltelijk verhelpen en herhaling voorkomen.

Wat is een fysiotherapeut voor dieren

Sinds begin 1992 is wettelijk vastgelegd dat dieren behandeld mogen worden met fysiotherapie; alléén door fysiotherapeuten die een daartoe gespecialiseerde opleiding gevolgd hebben, ná hun vierjarige opleiding ‘gewone’ fysiotherapie. De meeste fysiotherapeuten voor dieren zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren.

Verwijzing door, en rapportage aan de dierenarts

De fysiotherapeut voor dieren behandelt uitsluitend dieren die worden verwezen door een dierenarts, die dus de diagnose stelt. Het komt voor dat een eigenaar rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaat, maar dan zal deze toch eerst contact opnemen met de desbetreffende dierenarts. Aan het eind van de behandelserie zal de fysiotherapeut ook een verslag sturen naar de verwijzend dierenarts, zodat deze op de hoogte blijft van wat er met zijn patiënt gebeurt.

Wat kan er zoal behandeld worden?

* rugklachten/hernia * ouderdomsklachten * reumatische aandoeningen * HD * acute letsels aan spieren, gewrichten, banden of pezen (blessures) * verlammingen * behandelingen na operaties * wonden * etc..

Wat doet een fysiotherapeut voor dieren?

Eerst houdt de fysiotherapeut een vraaggesprekje met de eigenaar over de problemen. Naar aanleiding van dit gesprek en de diagnose van de dierenarts volgt het fysiotherapeutisch onderzoek, waarbij door middel van observatie, metingen en specifieke testen de behandelbare aspecten worden beoordeeld. De uitkomst (het behandelplan) wordt besproken met de eigenaar; wat houdt de klacht in volgens de fysiotherapeut, wat gaat deze eraan doen, hoe lang gaat de behandeling duren, hoe vaak wordt er behandeld, wat zijn de kosten en wat kan de eigenaar er zelf aan doen.

Behandeling

De fysiotherapeut beschikt over een groot aantal behandelingsmogelijkheden die in drie groepen zijn te verdelen.

Bewegingstherapie: dit is het vergroten van de bewegingsmogelijkheid van gewrichten, het vergroten van de kracht of de lengte van de spieren, ontspanningsoefeningen, aanleren van de juiste bewegingen en stabiliteitstraining.

Massagetherapie: hiervoor zijn er verschillende technieken, met een speciaal doel, zoals verminderen van de spierspanning, ontwatering van de weefsels en bevordering van de bloedsomloop.

Fysio technische applicaties: hieronder vallen behandelingen door middel van warmte, koude, licht, water, elektrotherapie en bijvoorbeeld geluidsgolven. Vaak wordt een combinatie van behandelmethoden toegepast.

Adviezen

Tijdens en na de behandeling zal de fysiotherapeut adviezen geven om herstel te bevorderen en herhaling van de klachten te voorkomen. De adviezen kunnen betrekking hebben op beweging, rust, eetgedrag, oppakken/hanteren en bij paarden het berijden. Ook kan de eigenaar "huiswerk"-oefeningen meekrijgen.

Kosten

De kosten staan vast per behandeling, ongeacht het gebruik van apparatuur en dergelijke. Indien het dier bij de eigenaar thuis behandeld wordt, wordt er een "aan huis tarief" berekend. Soms volstaat één consult en krijgt de eigenaar adviezen mee. Een echte behandelserie bestaat meestal uit 6 tot 10 behandelingen.

Informatie

Raadpleeg uw dierenarts voor informatie of het adres van een fysiotherapeut voor dieren bij u in de buurt, of neem contact op met de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren, tel. 0314-632126.

  Hier zijn enkele adresjes voor hydrotherapie van honden

www.momodogs.nl
www.ftce.nl

Orthopedisch dierenarts Dijkshoorn. http://www.dijkshoorn.com/

Nog iets verder maar echte specialisten is "Het Diergeneeskundig Orthopedisch Centrum Amsterdam"
http://www.dierenorthopeed.nl/algemeneinformatie.html
www.kreupeldier.nl

Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde http://www.knmvd.nl/home/

 

 

Anaal klieren.

De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen. Bij de voorouders van onze honden (wolven) gaven ze de ontlasting een speciaal geurtje. Hiermee werd het territorium afgebakend. Bij onze huishonden is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door overvol of ontstoken te raken.

Hoe dit te voorkomen?

Anaalklier problemen zien we vaker bij bepaalde rassen optreden. Voorbeelden zijn Cocker Spaniëls, Golden Retrievers, Pinchers,Duitse herders en Terriërs maar ook bij de Border Collies.

Wat zijn de klachten?

Honden kunnen zelf niet bij hun anaal klieren. Als de kliertjes overvol of ontstoken zijn gaan ze in de omgeving (rond de staart) zitten likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde sleetje rijden is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z'n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog.

Een ander probleem is het anaalklier abces (steenpuist). Hierbij is een ontsteking ontstaan in de anaalklier en is het kliertje gevuld met pus.

Dit baant zich vervolgens een weg naar buiten toe. Als het abces nog niet doorgebroken is ziet u naast de anus een zeer pijnlijke zwelling,is het wel doorgebroken dan ziet u naast de anus een klein gaatje waar bloed en etter uitkomt.

Ga even bij uw dierenarts langs zodat deze de anaal- klieren kan schoonmaken.