Vlooien en Teken en meer.

 

Vlooien

 

 

Krijgt U ook al jeuk?

 Vlooien zijn lastige parasieten voor dier en mens. Ze veroorzaken jeuk en kunnen lintwormen en andere ziekten op uw dier overbrengen. Sommige dieren kunnen zelfs overgevoelig of allergisch voor de beten van de vlo zijn. Daarnaast is het gewoon een vies idee dat er beestjes op uw dier rondlopen.
Vroeger was het vlooienprobleem alleen in de zomer aanwezig.  

 

Tegenwoordig echter is het ook in het koudere jaargetijde (vooral voor de gevoelige dieren) een probleem. Dit wordt veroorzaakt doordat de vlooien in onze verwarmde huizen deze periode kunnen overleven.
Reden genoeg dus om voor een verantwoorde vlooienbestrijding te kiezen die uw dier het héle jaar door vrij van deze lastige parasieten houdt.

 

 

https://www.dierapotheker.nl/adv/search/~/scalibur+tekenband

http://www.medpets.nl/scalibor+tekenband/

 

 

Vlooien en hun voortplanting.

In het algemeen zal op uw dier de besmetting beginnen doordat er, ondanks een goede verzorging, een volwassen vlo op terecht komt. Deze vlo zal het dier bijten om bloed te zuigen, en blijft dit doen gedurende de levensduur van wel 100 dagen. Na de bloedmaaltijd gaat ze eitjes leggen. Dit kan oplopen tot 50 eitjes per dag (gem. 27/d). Deze eitjes vallen van de hond en komen zo in de omgeving terecht (mand, tapijt, auto enz.). Hier komen na 1-10 dagen de larven uit de eitjes. Deze bewegen zich naar donkere plekjes (kieren en naden, onder de plint, onder meubels). Larven vervellen gedurende hun levensduur (5-10 dagen) twee maal. Ze leven van huidschilfers en van de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na de vervellingen verpoppen de larven. In het popstadium kunnen ze tot ruim 140 dagen overleven. Meestal komen de volwassen vlooien echter al na 4 dagen uit de pop. Het uitkomen wordt beïnvloed door veranderingen van de lichtintensiteit (infrarood) en trillingen. Na het uitkomen bespringt de volwassen vlo uw dier (of uzelf) en is de cyclus rond.
Zoals u begrijpt is het bovenstaande een explosief verlopend geheel, één vlo kan zo voor honderden nakomelingen zorgen!

 

De bestrijding, of beter: preventie, van de vlooienbesmetting.

Voor de preventie of bestrijding van het vlooienprobleem kunt u voor een aantal manieren van aanpak kiezen. Welke methode u kiest hangt af van de situatie. Hierbij moet u het volgende overwegen:

   De gevoeligheid van uw dier voor vlooien(beten)

   Het aantal en soort aanwezige huisdieren

   Uw eigen voorkeur.

De meest moderne vlooienbestrijdingsmiddelen kunt u het best bij de dierenarts halen, dit komt door een wettelijke regel die stelt dat deze nieuw ontdekte moleculen de eerste 5 jaren dat ze op de markt zijn alleen via dierenartsen verkocht mogen worden. Dit i.v.m registratie van eventuele bijwerkingen.

 

 

Teken.

Honden die in bossen ,velden maar ook gewoon zo worden uitgelaten,zullen regelmatig met teken in aanraking komen. Maar tegenwoordig vind je ze ook in je eigen achter tuin en in het park waar je wandelt.

 

Teken zijn grijs van kleur en verschillen in grote van bv. een speldenknop tot een erwt.

Ze graven zich met een zuigmond diep in de huid van de hond.

Hoe te verwijderen;vroeger adviseerde we ze eerst te verdoven om het verwijderen eenvoudiger te maken. Echter nu adviseren we om met behulp van een tekentangetje de teek te verwijderen. Door de tang zo dicht mogelijk op de huid te zetten [om het lijfje van de teek heen]dan draaiend en naar U toe te trekken ,zo verwijdert U het makkelijkst de teek. Bij het verwijderen met uw vingers of met een pincet loopt men de kans (en die is vrij groot) dat de maaginhoud van de teek in de hond of kat terecht komt met alle gevolgen van dien (ontstekingen)

Let er op dat U de hele teek er uit trekt. Want als de kop er in blijft zitten kan de boel ook gaan ontsteken.

Teken kunnen ziekten veroorzaken zoals;

 

 

Product

Dier

Vlo / Teek

Beschrijving

Duur

Advantage
Spot-on

Hond
Kat

Vlo

Doodt vlooien en voorkomt herinfectie. In het bijzonder effectief bij vlooien allergie.

1 maand

Defencare
shampoo

Hond
Kat

Vlo

Doodt vlooien. Werkt zeer kort wat betreft herinfecties.

3 dagen

Frontline
Spray / Spot-on

Hond
Kat

Vlo

Teek

Doodt vlooien en voorkomt herinfectie. Werkt 1 maand tegen teken en 3 maanden tegen vlooien.

1/3 maanden

Indorex
Omgevingsspray

Hond
Kat

Vlo

De omgeving vlooienvrij houden is de eerste maatregel. Mogelijk is dan een Defencare wassing voldoende om ook de hond vlooienvrij te maken. Door de omgeving grondig te behandelen kunnen we herinfectie voorkomen en hebben we mogelijk geen andere middelen meer nodig.

6 maanden

Program
Tablet / injectie

Hond
Kat

Vlo

Doodt niet de vlooien, voorkomt alleen, dat ze zich voortplanten, dus alleen, dat er te veel vlooien komen. Het middel is ongeschikt om een acute vlooienbesmetting te bestrijden of ter behandeling van vlooienallergie.

1 maand

Kiltix
Halsband

Hond

Teek

Doodt en voorkomt teken. Dit is een serieuze anti- teken band die we moeten toepassen als wij naar gebieden gaan waar teken zijn, die een serieuze bedreiging vormen, wat betreft het overbrengen van ernstige ziekten, zoals Babesiose (Piroplasmose) en Ehrlichiose. Ziekten die met name in Zuid-Europa voorkomen, maar geleidelijk naar boven lijken op te trekken.

 

6 maanden

Scalibor
Halsband

Hond

Teek

Doodt en voorkomt teken. Dit is een serieuze anti- teken band die we moeten toepassen als wij naar gebieden gaan waar teken zijn, die een serieuze bedreiging vormen, wat betreft het overbrengen van ernstige ziekten, zoals Babesiose (Piroplasmose) en Ehrlichiose. Het is het enige middel, dat ook de zandvliegjes weert, die Leishmania overdraagt. Ook deze ziekte is al in de omgeving van Parijs gesignaleerd.

6 maanden

Een van de beste !

Stronghold
Spot-on

Hond
Kat

Vlo

Doodt vlooien en mijten en voorkomt herbesmetting. Is geen antiwormmiddel bij honden (!). Is effectief als preventief middel bij Heartworm, dat ook in Zuid-Europa steeds vaker wordt gezien.

1 maand

 

 

Hartworm


Wat is hartworm?
Hartworm is een rondworm waarvan de larven een trektocht maken via de weefsels en de bloedbaan, met als eindstation het hart en/of de longslagaders. Hartworm wordt overgebracht door muskieten die met de larven van deze parasiet zijn besmet.
Waar komt hartworm voor?
Hartworm komt voor beneden de lijn Parijs-Milaan. Met de hoogste besmettingsgebieden als de Po-vlakte in Italië en de Rhône-delta in Frankrijk.
Hoe kunt u hartworm voorkomen?
Stronghold: Gedurende het verblijf in een hartworm gebied iedere 30 dagen behandelen met Stronghold, u dient het middel te gebruiken tot 1 maand na terugkomst van uw verblijf in het buitenland.
Program Plus: 1 maand voor aankomst in het gebied beginnen, vervolgens maandelijks toedienen, de laatste toediening geven nadat de hond het gebied verlaten heeft.

 

Demodex komt voor bij: honden (Demodex canis), en katten (Demodex cati, zeer zeldzaam)
Deze mijt komt waarschijnlijk op elke honden-/katten huid voor, zonder enig probleem te veroorzaken. Echter, als de afweer voor deze mijt ontbreekt dan veroorzaakt hij zware klachten. Deze fout in de afweer is een storing van de T-lymfocyten wat resulteert dat het huisdier geen enkele afweer heeft tegen deze mijt. De rest van de afweer werkt prima. Het vermoeden is dat deze fout erfelijk is. Zodoende moet de fokker gewaarschuwd worden zodat hij niet verder fokt met de teef of reu.
Helaas nemen niet alle fokkers deze waarschuwing ter harte!
Met name bij de Bulldog- achtigen wordt deze mijt helaas vaak vastgesteld. Deze mijt is niet besmettelijk voor de mens.
De besmetting met deze mijt vindt meestal al plaats in het nest.
Aangezien deze mijt het gevolg is van een aangeboren afwijking van de afweer is deze mijt niet altijd goed te bestrijden.
De mijt leeft met name in de haarfollikels en wordt dmv. een diep huid af krabsel aangetoond De mijt kan zich op 2 manieren uiten:
1) de schilferige en (meestal) locale vorm. Deze vorm jeukt meestal niet erg. De klachten beginnen meestal met enkele plekjes aan de poten of de kop.
Bij deze vorm is er een genezingskans van 90%.De resterende 10 % gaat over op:
2) de puistige en meestal gegeneraliseerde vorm. Deze vorm jeukt erg en de hond/kat voelt zich beroert eronder. De klachten beginnen meestal over het hele lichaam.
Deze vorm heeft een slechte prognose. Ondanks behandelingen treedt er vaak slechts tijdelijke verbetering op.
behandeling: deze bestaat uit scheren (alleen bij langharige honden/ katten).
Vervolgens wassen met een shampoo die de haarfollikels goed schoonmaakt.
Daarna verschillende keren wassen met de mijtdodende shampoo Ectodex © totdat de huid af krabsels negatief zijn. .Bij hardnekkige gevallen kunnen zogenaamde T-cel stimulerende medicijnen behulpzaam zijn. De aanwezige huidontstekingen worden met een speciale antibioticum kuur behandeld.

 


 

Steken van bijen, hommels en wespen.
 

Steken op het lichaam kunnen pijnlijk zijn, maar zijn in de regel niet gevaarlijk voor de hond. Als de angel er nog in zit, moet deze met een pincet verwijderd worden. IJsblokjes die in een doek gewikkeld zijn, verminderen de zwelling en verlichten de pijn.

Een insectenbeet op een 'verkeerde' plaats kan een gevaar zijn voor uw hond.

Een steek in de mond of keel kan gevaarlijk zijn als de zwelling zo hevig is, dat de ademhaling wordt belemmerd. Ook in dat geval moet de angel verwijderd worden. Als de hond moeite heeft met ademhalen, moet hij meteen naar de dierenarts gebracht worden.

Sommige honden zijn overgevoelig voor insectenbeten en kunnen last krijgen van braken, diarree, ademnood, rusteloosheid of apathie. Als deze verschijnselen zich voordoen, moet het slachtoffer meteen naar de dierenarts gebracht worden. Pas eventueel kunstmatige beademing toe.

Voor kunstmatige beademing zijn twee methoden:

Borstbeademing

Leg het dier op een stevige ondergrond. Plaats twee handen naast elkaar op de borstkas (achter de schouderbladen) en druk die gedurende 3 seconden krachtig in. Laat snel los, zodat er lucht wordt aangezogen. Wacht 2 seconden en herhaal dit, in totaal twaalf keer per minuut. Houd bij het in­drukken van de borstkas wel rekening met de grootte van de hond en de sterkte van de ribben. Borst­beademing kan alleen worden toegepast, wanneer het slachtoffer geen borstwond of gebroken ribben heeft en er geen sprake is van gezwollen slijmvlies in de voorste luchtwegen. In die gevallen moet u gebruikmaken van de volgende methode:

Mond-op-neusbeademing

Voor sommige mensen is het misschien een onprettig idee deze vorm van be­ademing bij een dier te moeten toepassen. Bedenk echter wel, dat kunstmatige beademing een leven kan redden! Sluit de bek van de hond en trek de bovenlippen strak over de onderlippen heen, zodat er geen lucht kan ontsnappen. Plaats uw lippen over de neusgaten van de hond en blaas daar krachtig lucht in, gedurende 3 seconden. Controleer of de borstkas omhoog komt. Haal uw lippen weg en laat de lucht 2 seconden uitstromen. Herhaal dit twaalf keer per minuut. Het kan zijn, dat u dit 20 minuten moet vol­houden, totdat deskundige hulp aanwezig is, de hond weer gaat ademen of duidelijk is overleden. U kunt aan de wijde pupillen zien, dat een dier is overleden. Een dier dat dood is reageert niet, wanneer u met een vinger voorzichtig een oogbol aanraakt.