Gewenning aan zijn nieuwe thuis!

Een tip die erg goed werkt is; om een doek/oude handdoek mee te nemen bij uw bezoek aan de fokker. Deze  doek, zeg twee dagen voor de pup vertrekt de doeken in het nest leggen. Wanneer de pup nu naar zijn nieuwe omgeving gaat, legt u hem nachts  in zijn/haar Bench. Zo ruikt hij/zij zijn nest nog, wat hem kan geruststellen. De radio zachtjes aan zetten helpt ook vaak. Of als u of de partner veel met de hond optrekt, een oud T-shirt wat enige nachten gedragen is en niet gewassen in de Bench leggen. Een tikkende wekker is soms ook een uitkomst.

Zo is een bezoek aan de dierenarts leuk
Een pup optimaal voorbereiden op bezoekjes aan de dierenartsenpraktijk is eenvoudig. Als de dierenarts ook meespeelt, blijkt het een interessante ervaring te zijn. 

Bij de kennismaking wordt er niet behandeld.
Maak een afspraak met de dierenarts zodat het niet meteen raak is bij het eerste bezoek. Zonder te wachten, zonder andere patiënten. Begroet alle medewerkers in de praktijk als goede vrienden. Ze moeten de tijd nemen om de pup te bewonderen en hem iets lekkers geven. Tien minuten is genoeg; dit zal de pup ervaren als iets aangenaams en hij zal de vaccinaties met vol vertrouwen doorstaan de volgende keer dat hij op bezoek komt. Je kan alvast de wormkuur meenemen die hij een paar dagen voor z'n 2de enting moet krijgen.

Speel thuis 'dierenarts', daar heb je baat bij.
Tijdens een controle onderzoekt de dierenarts het gebit, luistert hij naar de hartslag, klopt op de buik, kijkt in de oren en voelt aan het lichaam en tilt pootjes op. Best eng voor een jonge hond als hij dit voor het eerst meemaakt. Dus speel thuis al eens een paar keer 'dierenarts' met hem. Open zijn bek voorzichtig, laat meteen los en geef hem iets lekkers of een speeltje als beloning. Doe hetzelfde voor de oor inspectie en het betasten van de huid. Alles met een bemoedigende stem, veel lof en lekkere snacks. Oefen ook om op een behandeltafel te staan door elke seconde dat de puppy stilstaat te bewonderen en te belonen.

Het beste komt altijd op het eind – ook bij de dierenarts
Na de behandeling moet het praktijkpersoneel de patiënt kunnen belonen en neem je vrolijk afscheid. Geef het dappere diertje meteen daarna een geweldige wandeling of een bijzonder leuk spelletje. Dan is het volgende bezoek aan de dierenarts stressvrij voor de hond en kunnen jij en de dierenarts hem in alle rust bekijken.

 

 De tuin

Planten die giftig zijn verwijdert en afrastering na gekeken?

Heeft u een vijver, dan kunt u hier wat gaas omheen spannen.

Heeft u een balkon dan kunt u de balustrade beveiligen.

En dan is de grote dag aan gebroken!

Als het mogelijk is ,haalt u de pup s'morgens bij de fokker op. Zodat hij de rest van de dag kan snuffelen/wennen voor hij de nacht door moet brengen in een voor hem vreemde omgeving. Als u hem gaat op halen bij de fokker, neem dan een doos- Bench mee met kranten erin. Dit wanneer u alleen reist of een lange rit zult moeten maken. Neem ook een lijntje en hals bandje mee, voor als u tussen door wilt uitstappen en de kleine pup wilt laten plassen. Let op dat halsband goed om zit, hij zich er niet uit kan wurmen. We willen immers niet dat u nieuwe vriendje onder een auto komt. En voor op schoot raad ik een dikke handdoek aan voor de ongelukjes[medepassagier].

Thuis gekomen zet u de pup rustig buiten of binnen neer zodat hij zijn nieuwe thuis kan gaan inspecteren. Laat hem dit in alle rust doen en niet met 20 bezoekers die ook naar de pup willen komen kijken. Als hij moe wordt legt u hem dan in de Bench, zijn veilige holletje waar NIEMAND HEM STOORT. Ook zijn voer geeft u in de Bench ,zo wordt de Bench wel heel erg leuk. Nooit de pup er in doen als deze stout is geweest! Zet hem dan weg uit uw buurt als hij straf verdiend bv., in de tuin of achterbouw.[let op veiligheid!] Het uit de roedel worden gezet vindt hij heel erg!  Laat niet de eerste dag de hele familie op draven!!!!!!

 

 

Eten is z’n eerste dag niet zo belangrijk, drinken wel.

Eten geeft u de pup 3 keer op een dag en water tussen de maaltijd door aanbieden en na het eten. Brokjes, 200 gram [ verdeeld over 3 maal] per dag ongeveer. Kan ook 150 gram verdeeld over 3 maal dus per dag zijn. En even kijken of hij/zij meer nodig heeft....als hij invalt na een paar weken. U kunt het voer nemen wat ik U heb meegegeven. En mocht u willen veranderen van voer doe dit dan geleidelijk aan. Steeds minder van het oude en steeds meer van het nieuwe voer.

Na het ETEN,SPELEN EN SLAPEN tilt u de pup op en zet hem daar neer waar hij een plasje/poepje mag doen. Dicht bij uw huis en veilig voor verkeer. Ook de ontlasting mijden van andere honden voor de leeftijd van 13 weken. Dit ivm. besmetting gevaar van hondenziektes. Op het moment dat ze/hij plast/poept, prijst u de hond met een vriendelijke stem.

Geef hem/haar steeds de zelfde commando, zodat de pup later op commando zijn behoefte doet. "dat is poepie doen- plasje doen.

Zet de pup in de struik/gras/goot en niet op de stoep. Let op laat de hond niet uit bij of op kinderspeelplaatsen!!!  

[versterk niet de anti- hondenlobby.] 

Bij het spelen met uw nieuwe maatje, moet u er erg voor oppassen dat dit spel niet te wild gebeurt. Dus niet met ballen, stokken[altijd verkeert], frisbees gaan gooien. Dit in verband met het feit dat de botten en de gewrichten nog in ontwikkeling zijn en erg broos en breekbaar. De bek beschadigt raakt door de scherpe stukjes die afgaan van de frisbee. Houdt het spel dus beheerst en onder controle.

Geef de pup vanaf 7 uur s’avonds geen water en eten meer, dit maakt het zindelijk worden s’nachts gemakkelijker. Voor dat u s'avonds laat naar bed gaat uitlaten en water even aanbieden.   

 

 Het alleen zijn.  

Het is prima om de pup van begin af aan te wennen aan alleen zijn. Als hij slaapt kunt u even weg, maar wees terug eer hij het op een jammeren zet. U kunt hem ook verplicht laten slapen als u later op die tijden weg bent of gaat werken. En spelen als u thuis bent. Het janken van een hond kan een groot probleem zijn. Er zijn veel volwassen honden, die men niet alleen kan laten omdat ze gillen, huilen en janken. De oorzaak hiervan ligt meestal in het eenzaamheidsgevoel van de eerste dagen. Als een pup zich in de steek gelaten voelt dan jankt hij. Als iemand op deze klagende geluiden reageert door naar hem toe te gaan, leert hij dat hij niet alleen hoeft te zijn als hij gaat janken. Als er iemand komt wanneer hij wat zit te janken zal hij zijn stemgeluid gaan gebruiken. De komen dagen zullen de buren klagen. Ligt ze even in dat er een pup bij komt.  Ook een bekend foefje is om een onrustige pup te kalmeren door om een kruik [ let op hufter proef is]  in gewikkeld in een handdoek onder zijn deken te leggen, zodat hij het gevoel krijgt dat hij contact heeft met iets warms. Op deze manier krijgt de pup een gevoel van warmte en gezelligheid, wat hij eerder met zijn moeder, broertjes en zusjes heeft beleefd. Tikkende wekker, radio zachtjes aan ....

Kinderen.

Met de kinderen maakt u de afspraak dat ze de hond laten slapen in zijn Bench. Een jonge hond heeft nog veel slaap nodig. Als de pup buiten heeft geplast na zijn dutje mogen de kinderen de hond bij zich roepen. Niet zelf achterna gaan zitten.  

 

Andere honden.  

Als deze pup niet de eerste viervoeter in uw huis is, plaats deze twee op neutraal terrein. Meestal gaat het prima, een oudere hond zal de pup niks ernstig doen. Hoog uit een waarschuwende grom/snauw. Scheld daar voor niet op uw oudere hond, dit is duidelijke correctie in honden taal. Let wel dat het spel tussen hen niet te ruw wordt, prijs voor al de oudere hond voor wat deze goed doet. Geef hem geen rede tot jaloezie!  

 

Tanden af van de handen. 

Bijten in handen en andere lichaamsdelen is natuurlijk verboden. Maar hoe leer ik dat nu af ,aan mijn toch wel erg bijt graag pupje met die vlijmscherpe tandjes? U kunt dit op de volgende manier afleren.  U geeft hem/haar iets lekkers ,doch als deze het te hard wil af pakken sluit u snel uw vingers/hand. En u roept op het zelfde moment Au!![beetje zware stem]

Vervolgens biedt u het lekkers nog eens aan en op het moment dat hij/zij zachtjes het brokje aanneemt ,dat krijgt hij/zij dit brokje. En zo oefent U een aantal keren op een dag en dat een paar weken lang . Hij/Zij zal op deze manier snel merken wanneer het hem/haar iets oplevert.

En dit gedrag herhalen. Laat ook alle gezinsleden/familie/kennissen dit doen. Zo leert de hond dat hij bij alle mensen voorzichtig moet zijn, bij grote en kleine mensen, mannen en vrouwen. Ook als het tijdens het spel gebeurt, roept u snel Au en loopt u weg. Zo leren ze de juiste dosering te gebruiken van hun tanden. Dat de reactie pijnlijk was voor u en dat dit ook gelijk einde spel betekent. Een pup die het op deze manier leert zal later nooit zomaar in de handen bijten, er rust een groot taboe op .

 

Met aaien de basis leggen voor de verzorging.


Door het lichaam van de pup/hond te strelen over zijn hele lichaam leg je de basis van de lichaamsverzorging. Aai hem overal, van het puntje van zijn neus tot aan het puntje van zijn staart, over zijn pootjes en nageltjes. Je kunt je pup/hond zo in slaap kriebelen.
Ga niet forceren met zijn bekje te openen of aan de pootjes te trekken. 
 

Het onderzoeken van het lichaam

U tilt ook eens een oortje omhoog en kijkt er eens in. Dan tilt u voorzichtig eens een ooglid naar beneden. Niet te wild en maar heel eventjes. Zo alsof er helemaal niets aan de hand is. Dan tilt u eens zijn lipje op met uw duim, heel zachtjes en direct, niet te lang.
Ook tilt u zijn staartje een keert op en houdt u het zachtjes vast. En u aait weer door, als of er niks aan de hand is.

 

Het borstelen

U neemt een niet te harde borstel en aait hem daarmee in plaatst van met uw hand. Let goed op dat de borstel in het begin niet in kleine klitjes van zijn vacht blijft hangen. Mocht er toch z'n klit zitten haal deze dan met uw vingers weg. Eerst borstelt u over zijn lichaam en later pas over de niet leuke plekjes nl. zijn borst, liezen , broek en zijn staart .

Leg de pup daarna eens op een tafel, ik zelf leg mijn hond op de tuintafel. Leg hem plat op zijn zij. En streel hem. Praat gerust stellend en borstel rustig. Je kunt hier ook wat lekkers geven bij goed gedrag.

 

Het temperaturen

De lichaamstemperatuur van honden ligt wat hoger dan bij ons mensen. Gemiddeld genomen zo tussen de 38.0 - 38.5  Celsius. Voor kleine rassen en pups kan dit wat hoger zijn en voor grote rassen wat lager. Toch is het belangrijk de normale lichaamstemperatuur van uw hond te weten. Dan weet u ook wanneer er bij ziekte behoorlijke afwijkingen zijn. Temperatuur uw hond dan ook een paar keer als hij in gewone doen is. Dan weet u precies zijn normale lichaamstemperatuur. Het temperaturen doet u bij de hond gewoon rectaal. Zorg wel dat hij niet op de thermometer kan gaan zitten. Leg ook hier uw hond/pup rustig plat op zijn zij. Uiteraard is de borsteloefening hier een mooie voorbereiding voor.

 


 

 De pup gaat nu mee naar huis , maar wat nu?

De Do's en Don'ts

 

Eindelijk het is zover.

Uw lang gekoesterde wens om een border collie pupje in huis te nemen gaat nu echt gebeuren.

Ik kan me voorstellen dat u nog vragen heeft over verschillende onderwerpen.

Ik zal u op de drempel van uw grote avontuur met een border collie, nog even wat tips geven.

  Voeding:

Een pup zoals hij- zij nu bij u komt, krijgt 3 maal per dag zijn eten.

Ad 150 tot 200 gram per dag. Das steeds een grote koffie mok, en een beetje. Mocht hij-zij het niet allemaal op eten in een half uur, dan haalt u het weg en krijgt hij zijn volgende eten bij de volgende etens ronde. Ik zou u willen adviseren om s’morgens - s’middags en om 18 uur eten te geven….ongeveer natuurlijk….

Als hij-zij nu 14 weken wordt ongeveer, dan geeft u hem-haar 2 maal daags te eten. Dit kunt u tot ze-hij half jaar oud is volhouden.

Ze krijgen dan nog 200-250 gram eten verdeelt over 2 porties.

Raak niet in paniek als hij-zij het niet allemaal op eet.

 Als de pup een half jaar oud is, en de 15 kg zak voer is leeg, schakel dan aub over op volwassen voer. Dus GEEN junior of pupvoeding meer geven, dit i.v.m. de kans op groeipijnen te verkleinen. Het merk is niet van belang de commercie heeft tegenwoordig zeer goede complete voedingen. Wel moet u er op letten dat de zwarte vacht- blauwe vacht, niet bruin uitslaat, want dan zit er teveel eiwit in het voer.

Schakel dan geleidelijk over op een ander voer. Want het is heel lelijk als uw zwarte border een bruine oker glans laag krijgt op zijn vachtje. Pak een goede midden klasser voeding. Hoeft niet de duurste te zijn. Drinken, bied u de pup aan na het eten, na het slapen, en spelen dan haalt u het weg, laat het ong. half uurtje staan.

Anders drinkt hij zijn buikje zo vol dat hij steeds moet plassen en moeilijker zindelijk wordt. Na 19. uur geen water meer geven, s avonds voor het slapen gaan uitlaten nog een slokje drinken en oogjes toe welterusten.

 

Enting: Uw pup heeft nu een 6 weken enting gehad. In uw boekje , Europees enting  paspoort, staat wanneer hij-zij weer ingeënt dient te worden. Maak op tijd een afspraak met uw dierenarts. Ook vraagt u hem om een vervolg keur tegen wormen aub.

De pup is 4 maal ontwormt nu, met week 2 Drontal pup - week 4 Drontal , week 5 Panacure [ 3 daagse kuur] of Drotal pup -  week 7 voor vertrek Drontal-pup

 

 

 

BENCH TRAINING

Een bench,[ kamerkennel ] is een metalen of plastic kooi die speciaal voor honden is bedoeld. Door het gebruik van een bench verloopt de zindelijkheidstraining veel vlotter. Daarbij kun je probleem gedrag, zoals het stuk bijten van de meubels voorkomen. Wat zijn nu de voordelen van het gebruik van een bench?
Maar ook als u ff boven de was gaat strijken of een boodschap gaat doen. De bench is voor de hond niet zielig. Hij voelt zich veilig op zijn plekje. Uw hondje krijgt zo geen gelegenheid om katten kwaad uit te voeren. Ook vergroot de bench de kans om eerder en beter zindelijk te worden voor het hondje.
(ook 's nachts!).Wanneer uw hond nog niet (helemaal) zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch "droog" blijft terwijl u weg bent (ook 's nachts!). Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Geef hele jonge pups b.v. na 18.00/19.00 uur geen water/eten meer. Na de laatste late uitlaat nog even wat drinken. Eerst de volgende ochtend als u op staat ,laat u als eerste de pup uit Voordat u de hond in de bench gaat opsluiten , wanneer hij alleen thuis moet blijven, moet u ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige, veilige,  op te eten.


Na een wandeling of een spelletje, brengt u de pup rustig naar zijn bench. Als de pup in de bench gaat liggen al dan niet op uw aanwijzing met behulp van een koekje. Dan bent u al ver genoeg.
Mocht uw pup nu toch onrustig worden en/of gaan janken of blaffen, dan is het heel
belangrijk dat u juist nu goed reageert. Dat wil zeggen: zolang de hond onrustig is, negeert u hem volkomen! U mag hem vooral niet troosten of wanneer u kinderen heeft kan de bench ook als rust plek voor de pup fungeren .De kinderen mogen hem niet storen als hij er in ligt. Het is zijn holletje. Veilig en rustig. Als hij rustig is kunt u hem er dan uithalen...mits dat uitkomt....u niet net boodschappen of slapen of werken wilt....

 

 

De Puppy zindelijk maken 

De hond zindelijk maken is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van uw hond. U moet hem leren dat binnen zijn behoeften doen niet gewenst is en buiten juist wel. Na een spelletje, een dutje, na het eten en drinken kunt u het beste meteen naar buiten gaan met uw puppy en hem neerzetten op een plekje waar hij zijn behoeften mag doen. Doet hij zijn behoeften dan beloont u hem uitbundig. Vaak is een koekje een goede beloning, maar even spelen met uw puppy vind hij vaak nog leuker! De blaas en sluitspieren zijn pas met een maand of 5-6 volledig ontwikkeld. Voor die tijd kunnen ongelukjes in huis dus zeker gebeuren. Wordt dan ook niet boos op de hond hij, kan het waarschijnlijk echt niet ophouden. Hij heeft immers nog geen controle over zijn blaas. De hond zindelijk maken kan dus even duren! Boos worden op de puppy kan ook voor veel problemen zorgen. Hij kan het boze gedrag gaan associëren met plassen in uw bijzijn: 'als ik plas waar mijn baas bij is dan krijg ik op mijn kop'. Het gevolg is dan ook dat hij niet meer in uw bijzijn durft te plassen, ook niet buiten! Gebeuren er ongelukjes in huis dan zegt u niets tegen de hond. Ruim vervolgens zijn hoopje op.  En leg het eventueel daar buiten neer waar het wel mag. Hij ruikt dan hey hier was ik al en dit is van mij…veilig…Ook kunt u kranten gebruiken. Die u voor de deur legt waar u altijd door naar buiten gaat als u gaat met hem. Als hij zijn behoeften hierop doet op de plek die u wenst buiten, beloont u hem met uw stem goed zo dat is poepie of clean zijn doen…maakt niet uit wat u zegt. Een hond zal namelijk zijn eigen hol niet graag bevuilen. Geef hele jonge pups b.v. na 18.00/19.00uur geen water/eten meer. Eerst de volgende ochtend als u op staat ,laat u als eerste de pup uit .
De bench als ligplaats gaan beschouwen, kommetje water in de bench, kun je handige houdertjes voor krijgen in de dierenwinkel. U zet de bench in de woonkamer, op een tochtvrije plek. Het liefst op een plek van waaruit de hond de kamer goed kan overzien . In de bench leg in de eerste weken een krant daarna als de pup zinnelijk is kunt u er een deken of iets dergelijks in leggen, zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen. Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekkere [VEILIGE] kluif die hij in de bench op mag eten of een hondenkoekje. Het deurtje van de bench blijft andere plek brengt u hem rustig terug naar zijn nieuwe plaats. Als de pup in slaap valt ergens in uw huis, legt u hem dan in de bench met de deur dicht. Wanneer de pup wakker wordt laat u hem er gelijk uit en neemt hem mee naar buiten om te plassen/poepen 

 

Wandelen met de pup.

Wandelen met de pup, tel er iedere maand 5-10 min bij, zo zult u steeds op de goede kilometers en leeftijd uitkomen. Dus per wandelingetje 5-10 min. Voor heel veel info kunt u zoals u weet op mijn website terecht. Ik wens u heel veel geluk met uw kleintje en hoop nog af en toe nog iets van u en de kleine rakker te horen. Wij zijn daar altijd heel blij om. 

Laat de pup tot de leeftijd van 1 jaar nergens de hele dag van af springen of trappen op en af lopen. Dit kan slechte gevolgen hebben voor de Heupen of en schouders.

 

  Angst fase: 13 weken tot 6 maanden

Wat is de angstfase? 

In de angstfase komt het instinctieve vluchtgedrag van de hond naar boven. Voor dingen waar hij nooit bang voor was kan hij nu ineens erg bang zijn. Hij zal proberen te vluchten. Deze periode is erg belangrijk voor u als baas. U zult uw puppy goed moeten begeleiden en hem moeten laten zien dat er niets aan de hand is. Schrikt de puppy van een wapperend bord, dan doet u net of er niets aan de hand is en loopt door. U geeft de puppy dus geen aandacht en kijkt hem dus ook niet aan! Alle activiteiten die u in de socialisatiefase heeft doorlopen gaat u nu weer herhalen.

  Het socialisatieschema van uw pup- jonge hond

 Doe ongeveer twee activiteiten op een dag.

Schat per activiteit in hoe zwaar deze voor uw pup is.

Laat uw pup na een activiteit voldoende rusten.

Al deze activiteiten kunnen het beste tot een leeftijd van 6

maanden regelmatig herhaald worden.

 

Verschillende mensen (groot, klein, dik dun, gekleurd en blank, gehandicapt, met baarden, snorren).

Mensen met hoeden en petten, met een paraplu, wandelstok, bril etc..

Kinderen (rustig en en later drukke kinders en van alle leeftijden). Maar niet mee naar school.

Andere honden (groot, klein, met en zonder staart, hangoren, staande oren, lang haar, kort haar etc.).

Andere dieren: paarden, katten, koeien, kippen, schapen, konijnen etc..

Mee in de auto. Mee in de bus. Mee in de trein / treinstation.

Fietsers, andere auto’s, joggers, bussen, winkelwagens, kinderwagens, ruiters

Allerlei geluiden, bij het verkeer overdag en ’s avonds.

Lopen in een drukke winkelstraat en op de markt.

Wat drinken op het terras.

Mee naar een restaurant. Als dat mag....

Mee naar de dierenarts. Medisch onderzoek.

Mee op visite.

Langs de weg lopen op de stoep.

Trap (u tilt uw pup op !!!!!).

Verzorgen (borstelen, wassen etc.).

Alleen thuis blijven (opbouwen) in de bench. 

 

 

We wensen u heel veel plezier met Uw nieuwe vriendje.

En zouden het fijn vinden als we af en toe door zijn leven heen een foto of berichtje zouden krijgen van U en Uw maatje.

Voor vragen belt of schrijft u mij even een mailtje.

 

 

Dag lieve schat, een mooi honden leven wens ik je toe.

XXX Je fokker.

 

 

 

 

Uitgebreide Socialisatiekaart
PDF – 205,8 KB 1188 downloads